måndag 4 december 2023

inloggad som

Snubblometern kartlägger rehab efter covid-19

|  
|  

Lundaföretaget Infonomys verktyg Snubblometer används nu av Malmö stad för att följa patienter med covid-19 i äldrevården. Projektet genomförs tillsammans med Lund Universitet, som samlar in information om behandling och rehabilitering av covid-19.

– I första hand är detta ett forskningsprojekt för att få bättre koll på hur man kan aktivera och rehabilitera folk efter sjukdomen. De är en fantastisk möjlighet att använda vårt verktyg tillsammans med olika enkäter för att få en bild av hur rehabiliteringen kan förbättras, säger Jonas Källmén, en av Infonomys grundare, till Rapidus.

Snubblometern är en kroppssensor som mäter hur kroppen positioneras, balansen och risken för att falla i realtid. Ursprungligen är den utvecklad för patienter med stor risk för att falla, därav namnet, men i samband med covid-19-behandling mäter den i stället hur mycket patienten är uppe och rör sig och hur vederbörande ligger i sängen.

– När man har covid-19 ska man helst inte ligga ned utan sitta eller stå, men kan man inte det så ska man inte ligga på rygg. Framstupa sidoläge eller på magen är bäst för andningen. Vi lär oss mycket av det här projektet och många av våra internationella partners är också intresserade av det, säger Jonas Källmén.

Snubblometern är färdigutvecklad men inte formellt lanserad ännu. Infonomy har fått beställningar som ska levereras i sommar och har även sin teknik inbyggd i andra företags produkter.

– Vi har haft jättebra resultat i upphandlingar, men där pågår överklaganden. Vår position på den svenska marknaden är fantastisk, men det är många aktörer som konkurrerar med varandra och som underleverantör kan man inte avslöja vilka man jobbar med, säger Jonas Källmén.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Infonomys verktyg Snubblometer används nu av Malmö stad för att följa patienter med covid-19 i äldrevården. Projektet genomförs tillsammans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad