torsdag 25 april 2024

inloggad som

Miljon till mobilbaserad KOL-behandling

Skånska medicinteknikbolaget CareTelCom får en knapp miljon kronor i forskningsanslag från tyska Linde Healthcare. I samarbete med matematikprofessor Karl Åström ska bolaget nu utveckla en algoritm som förutspår akut sjukdom hos KOL-patienter.

Den internationella tillverkaren av medicinska gaser, Linde Healthcare, delar ut stipendiet REALfund till projekt som utvecklar vårdprodukter för lungsjukdomar. Veberödsbolaget CareTelcom är i år en av tre stipendiater, och prisas för sin mobilbaserade övervakning av patienter med lungsjukdomen KOL.

Med CareTelComs produkt mäts patienternas fysiska aktivitet, symptom och lungfunktion kontinuerligt med spirometri. Resultatet skickas via blåtand till patienternas telefoner och vidare till en databas. För ett par år sedan gjorde bolaget en klinisk studie på 25 patienter i samarbete med den tyska läkemedelsjätten Boehringer-Ingelheim.

Torbjörn_Möller— Det gick utmärkt. Vi kunde följa hur patienternas hälsa förändrades, hur hälsotillståndet går ner och se hur vissa förändringar föregick exacerbation, säger vd Torbjörn Möller till Rapidus.

Exacerbation är ett akut sjukdomstillstånd med kraftig andnöd. I samarbetet med Karl Åström, Matematikcentrum vid LTH, ska bolaget utveckla en matematisk algoritm som kan förutse detta tillstånd. Med återkoppling till patienten och rapport till läkare, ska den akuta situationen kunna förhindras.

Med stipendiet får bolaget även tillgång till viss patientdata som Linde Healthcare ställer till förfogande. Men en förutsättning för en tillförlitlig matematisk analys är att de kan prova produkten på fler patienter, något som de får vänta på.

— Vi har för litet datamaterial i dag. Sedan ett år tillbaka har vi en dialog med Region Skåne och det verkar som att ett beslut kan vara på gång, säger Torbjörn Möller.

Samarbetspartnern Karl Åström har tidigare erfarenhet av kommersialisering av forskning bland annat som grundare av bildanalysföretaget Cognimatics på Ideon i Lund.

Olof Peterson

Skånska medicinteknikbolaget CareTelCom får en knapp miljon kronor i forskningsanslag från tyska Linde Healthcare. I samarbete med matematikprofessor Karl Åström […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.