onsdag 24 april 2024

inloggad som

Verklighetslabbet provar nya skånska vårdlösningar

Lunds kommun avslutar första omgången i Vinnovaprojektet Verklighetslabbet där fem bolag, däribland skånska Itacih och Doro, testat produkter i kommunens vård och omsorg. Andra testomgången startar inom kort med bland annat innovationer från Sony och Lundabolaget Infonomy.

Malmöbaserade Doro har utvecklat ett nytt sänglarm och Lundabolaget Itacih har ett digitalt stöd för planering och kommunikation i vården.

– Vi började med att se över behoven och beskrev dem för bolagen som i vissa fall tar fram helt nya lösningar, vilka vi testat under verkliga förhållanden. Efter utvärdering ser vi vilka produkter vi vill implementera, säger Sandra West, projektledare och utvecklingsledare inom välfärdsteknologi på Lunds kommun.

Andra testomgången drar snart igång med fem nya bolag. Ett av dem är Lundabaserade Infonomy som med sin “snubblometer” kan uppskatta personers risk för att ramla med hjälp av sensorer och AI. Ett annat bolag är Sony som ska testa en ny prototyp framtagen för sjukvården, men Sandra West kan inte avslöja mer.

Bland övriga produkter som testats finns nederländska Memorides system med sensorer som kopplade till träningscykel kan ge imaginära cykelturer i exempelvis Paris genom att använda Google Maps street view.

Förutom Lunds kommun och bolagen deltar teknikorganisationen Rise i projektet som pågår till december i år. Vinnova bidrar med hälften av projektbudgeten som totalt uppgår till 6,6 miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Lunds kommun avslutar första omgången i Vinnovaprojektet Verklighetslabbet där fem bolag, däribland skånska Itacih och Doro, testat produkter i kommunens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.