torsdag 18 juli 2024

inloggad som

Verklighetslabbet provar nya skånska vårdlösningar

Lunds kommun avslutar första omgången i Vinnovaprojektet Verklighetslabbet där fem bolag, däribland skånska Itacih och Doro, testat produkter i kommunens vård och omsorg. Andra testomgången startar inom kort med bland annat innovationer från Sony och Lundabolaget Infonomy.

Malmöbaserade Doro har utvecklat ett nytt sänglarm och Lundabolaget Itacih har ett digitalt stöd för planering och kommunikation i vården.

– Vi började med att se över behoven och beskrev dem för bolagen som i vissa fall tar fram helt nya lösningar, vilka vi testat under verkliga förhållanden. Efter utvärdering ser vi vilka produkter vi vill implementera, säger Sandra West, projektledare och utvecklingsledare inom välfärdsteknologi på Lunds kommun.

Andra testomgången drar snart igång med fem nya bolag. Ett av dem är Lundabaserade Infonomy som med sin “snubblometer” kan uppskatta personers risk för att ramla med hjälp av sensorer och AI. Ett annat bolag är Sony som ska testa en ny prototyp framtagen för sjukvården, men Sandra West kan inte avslöja mer.

Bland övriga produkter som testats finns nederländska Memorides system med sensorer som kopplade till träningscykel kan ge imaginära cykelturer i exempelvis Paris genom att använda Google Maps street view.

Förutom Lunds kommun och bolagen deltar teknikorganisationen Rise i projektet som pågår till december i år. Vinnova bidrar med hälften av projektbudgeten som totalt uppgår till 6,6 miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Lunds kommun avslutar första omgången i Vinnovaprojektet Verklighetslabbet där fem bolag, däribland skånska Itacih och Doro, testat produkter i kommunens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.