måndag 25 september 2023

inloggad som

Skånska Snubblometern smyglanseras

|  
|  

Lundabolaget Infonomy har genom ett samarbete med det irländska bolaget 8West smyglanserat sin Snubblometer på den europeiska marknaden. Bolaget tar nu in fem miljoner kronor från en industriell samarbetspartner, pengar som ska användas till fortsatta utvecklings- och marknadsaktiviteter.

Infonomy har utvecklat ett fallskydd för äldre som registrerar bärarens balans och aktivitet, indikerar ökad risk för fall och larmar vid fallolyckor. Den är patenterad och validerad i bland annat kliniska studier med 150 äldre deltagare. Bolagets algoritmer finns i en tunn bricka som fästs på benet med en dubbelhäftande väv.

– Vi håller på att smyglansera Snubblometern på den europeiska marknaden tillsammans med 8West. Tanken är att de ska sälja produkten på världsmarknaden, säger Jonas Källmén, styrelseordförande och medgrundare till Infonomy.

8West har tillsammans med Sony tagit fram en uppkopplad produkt som sitter i ett armband, där Snubblometern sänder signaler till armbandet som i sin tur larmar vårdgivare eller närstående. Informationen fås i ett webbgränssnitt eller som sms. Bolaget algoritmer finns även i andra företags produkter.

– Vi har haft mest framgång på den europeiska marknaden där vi har sålt cirka 10.000 licenser till Legrand Care, som är en del av franska industrikoncernen Legrand och använder våra algoritmer i sina trygghetslarm. Om personen ramlar, men inte kan trycka på larmknappen, registrerar våra algoritmer fallet så att larm skickas automatiskt. Vi hade trott mer på den svenska marknaden, men en stor upphandling av välfärdsteknik där vi är med har blivit uppskjuten, säger Jonas Källmén.

Infonomy deltar även i det tvååriga projektet Prosafe tillsammans med industriella och akademiska partner som utvecklar höftskydd med Infonomys algoritmer, innovativa material och en krockkudde som ska förhindra höftfrakturer. Projektet är delfinansierat av Vinnova och har en totalbudget på 20 miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Infonomy har genom ett samarbete med det irländska bolaget 8West smyglanserat sin Snubblometer på den europeiska marknaden. Bolaget tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad