tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Skånska Snubblometern smyglanseras

|  
|  

Lundabolaget Infonomy har genom ett samarbete med det irländska bolaget 8West smyglanserat sin Snubblometer på den europeiska marknaden. Bolaget tar nu in fem miljoner kronor från en industriell samarbetspartner, pengar som ska användas till fortsatta utvecklings- och marknadsaktiviteter.

Infonomy har utvecklat ett fallskydd för äldre som registrerar bärarens balans och aktivitet, indikerar ökad risk för fall och larmar vid fallolyckor. Den är patenterad och validerad i bland annat kliniska studier med 150 äldre deltagare. Bolagets algoritmer finns i en tunn bricka som fästs på benet med en dubbelhäftande väv.

– Vi håller på att smyglansera Snubblometern på den europeiska marknaden tillsammans med 8West. Tanken är att de ska sälja produkten på världsmarknaden, säger Jonas Källmén, styrelseordförande och medgrundare till Infonomy.

8West har tillsammans med Sony tagit fram en uppkopplad produkt som sitter i ett armband, där Snubblometern sänder signaler till armbandet som i sin tur larmar vårdgivare eller närstående. Informationen fås i ett webbgränssnitt eller som sms. Bolaget algoritmer finns även i andra företags produkter.

– Vi har haft mest framgång på den europeiska marknaden där vi har sålt cirka 10.000 licenser till Legrand Care, som är en del av franska industrikoncernen Legrand och använder våra algoritmer i sina trygghetslarm. Om personen ramlar, men inte kan trycka på larmknappen, registrerar våra algoritmer fallet så att larm skickas automatiskt. Vi hade trott mer på den svenska marknaden, men en stor upphandling av välfärdsteknik där vi är med har blivit uppskjuten, säger Jonas Källmén.

Infonomy deltar även i det tvååriga projektet Prosafe tillsammans med industriella och akademiska partner som utvecklar höftskydd med Infonomys algoritmer, innovativa material och en krockkudde som ska förhindra höftfrakturer. Projektet är delfinansierat av Vinnova och har en totalbudget på 20 miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Infonomy har genom ett samarbete med det irländska bolaget 8West smyglanserat sin Snubblometer på den europeiska marknaden. Bolaget tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.