måndag 22 juli 2024

inloggad som

Aktietorget skapar nya möjligheter på dansk kapitalmarknad?

Kort sagt: Aktietorget kan vara på väg till Danmark. Det ger intressanta möjligheter för såväl mindre bolag på jakt efter riskkapital som för riskvilliga småsparare. Samtidigt gäller det att undvika de skandaler som drabbat listan i Sverige.

Av Anders Haskel, gästskribent

Aktietorget kan ur flera aspekter betraktas som en stor framgång på den svenska kapitalmarknaden. Marknadsvärdet på de drygt 130 noterade bolagen ligger på närmare tio miljarder kronor. 2010 tillfördes företagen mer än en miljard kronor i riskkapital. Utan en publik notering är detta pengar som bolagen skulle haft mycket svårt att komma åt.

Men det är också detta som är ett av listans stora problem. Kvaliteten på bolagen är ofta för låg och riskerna i affärsidéerna helt enkelt för stora för locka till sig kapital på annat sätt. När grundarna inte kan ställa upp med mer pengar och dörren är stängd till riskkapitalbolag, affärsänglar och andra kapitalstarka aktörer blir Aktietorget en sista utväg för att hitta de medel som krävs för att vidareutveckla verksamheten.

Aktietorgets ägare har samtidigt gjort en hel del för att bättra på listans rykte. Det senaste steget är att Aktiespararnas tidigare VD Lars-Erik Forsgårdh rekryterats som ordförande till det holdingbolag som äger Aktietorget. Alla som känner Lars-Erik Forsgårdh vet att han inte skulle ta ett uppdrag om han inte litade på att verksamheten drivs på ett seriöst och ansvarsfullt sätt.

Nu kan Aktietorget vara på väg till Danmark, enligt en intervju med Lars-Erik Forsgårdh i Dagens Industri. Om etableringen blir verklighet öppnas en ny intressant möjlighet för danska entreprenörsledda företag att förse sig med riskkapital.

Inträdeskraven är små jämfört med de listor som drivs i Nasdaq OMX regi. I Sverige, där antalet listade bolag växt mycket kraftigt de senaste åren, riktar sig Aktietorget till verksamheter med ett marknadsvärde från cirka tio miljoner kronor. Det formella kravet är i och för sig inte högre för en listning på Nasdaq OMX, men i praktiken krävs ett betydligt större börsvärde för att vara kvalificerat till den officiella Small Cap-listan.

Samtidigt har vart fjärde bolag på Aktietorget ett marknadsvärde som ligger under riktvärdet på tio miljoner, vilket säger en del om kvaliteten på många av listans företag samt att riskerna är stora.

Närmare vart femte bolag har tappat mer än 25 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. För de placerare som lyckats pricka in något av det tiotalet aktier som mer än fördubblat kursen under samma period kan dock eventuella förluster ha kompenserats mer än väl. Likviditeten på listan är hyfsad. Handel förekom i ungefär två tredjedelar av bolagen under en slumpmässigt vald dag i början av april.

För att upprätthålla marknadens förtroende måste aktörer på kapitalmarknaden ofta sätta upp regler som är betydligt tuffare än vad som krävs av lagstiftaren. Det gäller inte minst en verksamhet av det slag som Aktietorget bedriver.

Det må vara hänt att ett antal bolag haft svårt att leva upp till de löften som ställs ut i samband med noteringen med stora förluster för aktieägarna som följd. Vad som däremot är helt oacceptabelt är den brottslighet som en del bolag på den svenska listan lockat till sig.

Det är naturligtvis omöjligt att undvika allt sådant, men ett mer genomarbetat regelverk och en bättre kontroll och uppföljning hade säkert gjort att en del av problemen som uppstått kunnat undvikas. Inför en eventuell lansering i Danmark finns det därför en hel del lärdomar att ta till sig för att undvika de värsta skandalerna.

En del av de krav som ställs på bolagen i Sverige kan förmodligen också göras tuffare. Ett exempel är företagens finansiella uthållighet. I Sverige krävs lite flummigt att bolagen ska ha ”goda framtidsmöjligheter enligt en bedömning av styrelsen för Aktietorget”. Det kan vara på sin plats med tydligare krav på vad som menas med goda framtidsmöjligheter.

Samma sak gäller kravet att bolagen ska kunna visa en plan på hur likviditeten ska säkerställas under första året på listan om ”Aktietorget så begär”. Det borde vara ett absolut krav att företagen som söker sig till listan har tillräckliga resurser inte bara för att driva verksamhet det närmsta året utan kanske även år två.

Kort sagt: Aktietorget kan vara på väg till Danmark. Det ger intressanta möjligheter för såväl mindre bolag på jakt efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.