fredag 26 april 2024

inloggad som

Nya ägare i Catator – expanderar med gasrening

Vattenreningsföretagen Anox och Puracs tidigare VD Lars Gunnarsson är ny delägare i Ideonbaserade Catator. Nu satsar bolaget på att dubbla omsättningen inom två år, från dagens 10 miljoner kronor till 20 miljoner.

Utöver Lars Gunnarsson har holdingbolaget Smidek Group gått in som ny ägare med cirka 30 procent i tiomannabolaget Catator. En stor del av Smideks insats utgörs av en produktionsanläggning i Värnamo där Catators bränslecellssystem och katalytiska renare ska tillverkas.

Catators bränsecellssystem används för att omvandla fossil- och biobränslen till el, eller en kombination av el och värme, i allt från nya typer av villapannor till förarlösa flygplan. Den egenutvecklade reaktorn, som omvandlar bränslet till vätgas, kombineras med bränsleceller från andra tillverkare som danska Topsøe Fuel Cell i Lyngby och Serenergy söder om Aalborg.

Försvarets Materialverk har delfinansierat utvecklingen av bränslecellssystemet. Catator utvecklar också luftrenare och katalytiska brännare för uppvärmning. I dag fungerar bolaget huvudsakligen som kontraktsutvecklare, med ungefär en tredjedel av omsättningen från egen försäljning.

— Nu siktar vi på att öka försäljningen framför allt inom rening av gasutsläpp. Men vi satsar också mycket på bränslecellerna, säger VD Tihamer Hargitai. 

Lars Gunnarsson äger tio procent av aktierna i Catator. Han var VD på Purac 2003 då bolaget gick upp i Läckeby Water Group. I dag står Purac för ungefär tre fjärdedelar av koncernens omsättning på 700 miljoner kronor.

Catator grundades på 1990-talet och har som regel visat nollresultat, vinster har plöjts ner i produktutvecklingen. Så ska det fortsätta några år till, enligt Tihamer Hargitai.

Erik Olausson

Vattenreningsföretagen Anox och Puracs tidigare VD Lars Gunnarsson är ny delägare i Ideonbaserade Catator. Nu satsar bolaget på att dubbla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.