torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Lundabolaget HeatCore är lagt på is

|  , ,
|  

Satsningar på totalt runt 35 miljoner kronor i riskkapital och villkorslån från energimyndigheterna skulle ta HeatCores värmeväxlare för kondensationspannor till marknaden på några år, skrev Rapidus 2014. Nu uppger förre vd:n Peter Nobel för Rapidus att bolagets verksamhet har lagts på is.

HeatCore bildades 2012 som en avknoppning av från Lundabolaget Catator tillsammans med Peter Nobel genom bolaget Nobel Ventures. HeatCore äger patenträttigheterna till en innovativ brännarteknologi, där förbränning sker med hjälp av katalysator och brännaren har en integrerad värmeväxlare. Tekniken ska vara mer miljövänlig och ge kompakta brännare för exempelvis gaspannor. Försök har under årens lopp genomförts hos europeiska tillverkare av pannor.

Industrifonden klev in något år efter bildandet, men avslutade sitt ägande förra året, vilket även Catator gjorde. I dag har bolaget ingen vd och har inte haft någon verksamhet under året. Dock fick HeatCore godkända patent i Europa och USA i våras, uppger tidigare vd Peter Nobel.

– Intresse finns för teknologin, men vi kommer inte överens om bland annat finansiering, säger Peter Nobel.

I dag kvarstår Nobel Ventures som en av tre större ägare, med ungefär 25 procent vardera. Övriga är Smidmekgruppen i Reftele AB och Tunberg i Stehag AB. HeatCore hade som mest en handfull anställda och konsulter, och har sedan starten haft negativt rörelseresultat med flera miljoner kronor per år.

Elisabet Ottosson

Satsningar på totalt runt 35 miljoner kronor i riskkapital och villkorslån från energimyndigheterna skulle ta HeatCores värmeväxlare för kondensationspannor till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.