fredag 14 juni 2024

inloggad som

KF styckar upp miljöteknikkoncern i Lund

Bantning av KF-koncernen har redan inletts. Första portföljbolag att säljas blir Läckeby Products, del av Lundabaserade Läckeby Water Group. Som en konsekvens ökar KF:s ägande i den resterande koncernen till närmare 90 procent.   

I slutet på förra veckan listade Dagens Industri dotterbolagen som ska rädda krisande KF. Störst värde, på 300 miljoner kronor, tillskrev miljöteknikkoncernen Läckeby Water Group. Men faktum är att ett av Läckebys tre dotterbolag redan har sålts av. Det är Läckeby Product, med närmare 40 anställda i Kalmar, som för ett par veckor sedan togs över av Famax AB.

— Läckeby Product var en väldigt annorlunda verksamhet med egen tillverkning. Nyttan av samverkan fanns inte och då blir det bara negativa effekter, säger KF Invests chef Stefan Lambert till Rapidus.

Som en del av affären lämnar familjeägda Famax sitt elvaprocentiga ägande i resterande delar av Läckebykoncernen där KF:s ägarandel samtidigt har växt från drygt 70 procent i höstas till runt 90 procent i dag. I övrigt vill Lambert inte ge några detaljer kring transaktionen.

Kvar i koncernen finns anläggningstillverkaren Purac i Lund och Purac Puregas i Kalmar. Totalt sysselsätter de två verksamheterna runt 160 anställda. Senaste åren har funktioner som tidigare fanns på koncernnivå successivt flyttats tillbaka ut till dotterbolagen. I samband med att Läckeby Product avyttras lämnar också koncernchefen Peter Hjelm sitt uppdrag och kommer inte att ersättas.

Enligt Lambert är det ingen nyhet att KF ska fokusera på kärnverksamheten inom daglivaruhandeln.

— Det har varit en uttalad strategi sedan juni 2011. Vi ska sälja av övriga delar, men samtidigt är det inte så att vi har bråttom att göra det, säger han.

Joel Lyth

Bantning av KF-koncernen har redan inletts. Första portföljbolag att säljas blir Läckeby Products, del av Lundabaserade Läckeby Water Group. Som en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]