lördag 4 maj 2024

inloggad som

35 miljoner till HeatCore — bygger produktion i Lund

I höstas rapporterade Rapidus om Industrifondens investering på fem miljoner kronor i unga teknikbolaget HeatCore. I dag kan vi berätta att satsningen är större än så — totalt runt 35 miljoner kronor i riskkapital och villkorslån från energimyndigheterna fördelade över tre år ska ta bolagets kompakta värmeväxlare för kondensationspannor till marknaden 2016. Tillverkningen planeras ske i Lund.

HeatCore på forskningsparken Ideon bildades 2012 som en avknoppning från Lundabaserade Catator. Företaget har patenterat en brännarteknologi som innebär att bränsle och luftmolekyler spjälkas upp i en mängd olika molekylslag på aktiva metallytor. Uppspjälkningsprocessen innebär att tiden och temperaturen för förbränningen reduceras betydligt, varpå inslaget av flamförbränning undertrycks. Den tillhörande värmeväxlaren är specialanpassad till förbränningsteknologin.

— Vi planerar valideringsprocessen med flera ledande tillverkare av kondensationspannor, främst i Tyskland. Hittills har det gått något snabbare än vår ursprungliga affärsplan och nu siktar vi på att vara på marknaden 2016. För det har vi en finansieringsplan på 35 miljoner kronor. Den ser vi ut att klara bra, säger vd Peter Nobel till Rapidus.

Han uppskattar att det bara i Europa finns 160 miljoner gaspannor. Av dessa byts ungefär åtta miljoner ut varje år. I första skedet är det den marknaden siktet är inställt på.

Parallellt med produktutvecklingen sätter bolaget nu upp en produktionsanläggning.

— Vi riggar upp tillverkningen i Lund. Första delen av en serie är på plats, säger Peter Nobel utan att vilja beskriva processen närmare.

Verksamheten sysselsätter i dagsläget sex anställda och konsulter. Rekrytering av en produktionschef samt utvecklingschef pågår. Som finansiär till bolaget står Industrifonden och Energimyndigheten tillsammans med ett par affärsänglar och aktörer inom energisektorn.

Joel Lyth

I höstas rapporterade Rapidus om Industrifondens investering på fem miljoner kronor i unga teknikbolaget HeatCore. I dag kan vi berätta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.