torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Purac plockar kinesisk rekordorder

Purac har tagit sin största order i Kina någonsin. Miljöteknikbolaget, som numera är i kinesiska händer, har precis flyttat till större lokaler i Lund.

Beställningen kommer från Huan Yuan Environment Company, ett nybildat joint venture-bolag mellan ett statligt energibolag i Hong Kong och en kommunal industripark, och gäller biogasrötning av restaurangavfall.

Purac har agerat på den kinesiska marknaden sedan 1993, men detta är den största ordern hittills i landet, uppger vd Jonas Fack. De senaste åren har ungefär 20 procent av omsättningen kommit från Kina och sedan slutet av 2015 ägs Purac av en statlig kinesisk fond, som köpte bolaget av kooperativa KFI Kapital.

– Fabriken ska vara färdigbyggd på ett år, så detta kommer ge stort avtryck i siffrorna för 2017, säger Jonas Fack till Rapidus.

Under 2016 ökade nettoomsättningen med 18 procent till 860 miljoner kronor. Rörelseresultatet slutade på 52 miljoner. Utöver hög aktivitet i Kina döljer sig enskilda storaffärer i Norge och Sverige bakom siffrorna. Bland annat fick Purac under året beställning på en biogasproduktionsanläggning utanför Trondheim värd runt 300 miljoner kronor och en order på avloppsrening i Stockholmsområdet värd 400 miljoner kronor fram till 2022.

Purac sysselsätter i dag runt 160 anställda, varav 65 i Lund där bolaget just flyttat till större lokaler i nordvästra änden av staden. Jonas Fack räknar med tillväxt inom Puracs samtliga verksamhetsgrenar: biogasproduktion, hantering av slam samt rening av avlopps- respektive dricksvatten.

– Våra dricksvattenkällor är inte vad de var en gång i tiden, samtidigt som Livsmedelsverket skärpt kraven. Det händer inte sällan att man måste koka dricksvattnet och det vill man ju undvika, säger Jonas Fack.

Han räknar med att behöva öka personalstyrkan med 15-20 anställda under 2017, främst olika ingenjörstjänster.

Erik Olausson

Purac har tagit sin största order i Kina någonsin. Miljöteknikbolaget, som numera är i kinesiska händer, har precis flyttat till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.