torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Purac ska bygga norsk biogasfabrik

Miljöteknikbolaget Purac i Lund plockar sin hittills störst order inom biogas, värd runt 300 miljoner kronor. Purac får helhetsansvaret för att bygga en fabrik utanför Trondheim där fiskrens och avloppsvatten från en massafabrik omvandlas till flytande metan.

Med avfall från traktens fiskodlingar och avloppsvatten från Norske Skogs massafabrik ska den nya anläggningen årligen kunna producera biogas med ett energiinnehåll på 250 GHw, motsvarande 25 miljoner liter diesel. Tekniken för hantering och rötning av råvarorna står Purac själva för medan det tidigare systerbolaget Purac Puregas står för den process med organiska lösningsmedel som används för att binda koldioxiden och därmed höja metanhalten i gasen, som levereras i flytande form.

Affären kom till stånd sedan norske uppdragsgivaren Biokraft AS fått finansieringen på plats, bland annat med ett lån från Innovasjon Norge och genom att det svenska biogasproducenten Biogas Scandinavia gått in som storägare.

Jonas Fack– Det har varit en lång resa, projektet har pågått sedan 2012, säger Puracs vd Jonas Fack till Rapidus.

Purac ägdes tidigare av kooperativa KFI Kapital via holdingbolaget Läckeby Water Group, men köptes i december upp av en fond som ägs av kinesiska staten. Verksamheten är främst fokuserad på vattenrening och i januari fick bolaget ett stort kontrakt om att leverera utrustning till Henriksdals reningsverk utanför Stockholm, en affär som är värd 400 miljoner kronor på sikt. Det kan jämföras med att Purac 2015 omsatte runt 730 miljoner kronor med en vinst före skatt på 53 miljoner, enligt preliminära siffror.

– Projektet i Henriksdal löper över längre tid men större delen av intäkterna från affären med Biokraft kommer de närmaste 18 månaderna. Så vår budget för 2016 är redan fel, säger Jonas Fack.

Purac har i dag knappt 160 anställda, varav ett 40-tal i Kina, 20 i Norge och resten på hemmaplan. Jonas Fack räknar med att behöva anställa runt 15 personer det närmaste året.

Erik Olausson

Miljöteknikbolaget Purac i Lund plockar sin hittills störst order inom biogas, värd runt 300 miljoner kronor. Purac får helhetsansvaret för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.