måndag 4 december 2023

inloggad som

Energiteknik lockar — Industrifonden investerar i Lund

Statliga Industrifonden är ny delägare i det unga teknikbolaget HeatCore på Ideon som utvecklar värmeväxlare för fastighetsuppvärmning. Totalt går investerare in med 6,6 miljoner kronor i verksamheten där Peter Nobel samtidigt tar över som vd.

HeatCore grundades 2012 som ett systerföretag till Lundabolaget Catator för att kommersiella en egenutvecklad värmeväxlare. Tekniken ska användas i gaseldade kondensationspannor vid uppvärmning av fastigheter. Fördelen jämfört med de produkter som finns på marknaden i dag är att volym och vikt på pannan blir väsentligt mindre med HeatCores värmeväxlare.

I samband med att Industrifonden går in tar Peter Nobel över vd-posten i HeatCore från Fredrik A Silversand. Nobel kommer närmast från jobbet som vd på vattenreningsbolaget HVR. Han är förtegen om den närmaste framtiden.

— Vi har stora planer, men med hänsyn till ägarsituationen vill jag inte säga mer i dagsläget, säger Peter Nobel utan att vilja precisera saken närmare.

Tekniken har utvecklats inom Catator i tio år och utvärderades under hösten 2012 i ett projekt där också Smidmekgruppen, Peak Eco Energi, Domestic Holding och Svenskt Gastekniskt Center (CGI) ingick. CGI har säte i Malmö och ägs av en handfull större spelare inom gassektorn, däribland E.on Gas Sverige, Energigas Sverige och Lunds Energikoncernen. Tillsammans med Energimyndigheten samordnar bolaget teknikutveckling inom industrigassektorn.

Förutom att testa skalbarhet och effektivitet har risker för termomekanisk utmattning utvärderats i projektet. I rapporten framgår att tekniken nu ska genomgå ett långtidstest med tredje part. Totalt uppskattas fastighetsmarknaden i Europa skapa ett behov på runt sju miljoner enheter per år och världsmarknaden är närmare tre gånger så stor.

Efter emissionen äger Industrifonden runt en tredjedel av HeatCore. Majoritetsägare är Catators moderbolag Catex. Bland Industrifondens befintliga innehav finns skånska Airec som bland annat utvecklar kompakta plattvärmeväxlare för gaseldade pannor.

Joel Lyth

Statliga Industrifonden är ny delägare i det unga teknikbolaget HeatCore på Ideon som utvecklar värmeväxlare för fastighetsuppvärmning. Totalt går investerare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad