fredag 1 mars 2024

inloggad som

40 miljoner till Airsonetts astmabehandling

I en tredelad emission tar Ängelholmsbolaget Airsonett in drygt 40 miljoner kronor från befintliga ägare. Pengarna ska användas för att sätta fart på försäljningen av bolagets luftdusch för astmapatienter och luftreningssystem för operationsmiljöer.

Därmed är tidigare planer på att söka kapital från nya externa ägare framskjutna.

— De senaste resultaten från våra studier var så lovande att de har inspirerat våra nuvarande ägare att köra vidare i egen regi, säger VD Dan Kristensson.

Airsonett har utvecklat en form av luftdusch som placeras över sängen för patienter med särskilt besvärlig och svårbehandlad astma. På så sätt kan patienterna undvika allergener under nattetid vilket minskar besvären också under dagtid. Bolaget har också utvecklat ett ventilationssystem som ska minska risken för luftburna infektioner i operationsmiljöer.

I början av hösten fick Airsonett sina första kunder för luftduschen då tre svenska landsting hyrde in den. Luftreningssystemet har bland annat sålts till privatkliniken ArtClinic i Jönköping och danska HjerteCenter i Varde på Jylland.

Det första steget i emissionen genomfördes i somras när Airsonett tog in 14 miljoner kronor. I oktober påbörjades ett andra steg om 20 miljoner kronor och i en pågående sista del tillkommer 6,3 miljoner kronor. I och med emissionen blir Industrifonden och SEB Företagsinvest ägare till drygt hälften av bolaget, som grundades år 2000. Bland övriga storägare finns familjen Paulsson, genom Bjäre Invest.

Med det nya kapitalet på plats ligger fokus på en rejäl etablering på de svenska, tyska och engelska marknaderna, där bolaget redan har säljkontor. Totalt sysselsätter Airsonett runt 25 personer.

I november delades bolaget upp i Airsonett Homecare och Airsonett Operating Room Innovation för att hantera utvecklingen av astmabehandling respektive luftreningssystemet i två separata enheter.

Joel Lyth

I en tredelad emission tar Ängelholmsbolaget Airsonett in drygt 40 miljoner kronor från befintliga ägare. Pengarna ska användas för att sätta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.