tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Kritiserat fetmabolag växer så det knakar

|  
|  

Lundabolaget Yazen får kritik bland annat för att behandla överviktiga på bekostnad av diabetessjuka. Men verksamheten växer i raketfart. Bolaget förbereder lansering i Tyskland och Nederländerna.

Under 2023 växte den digitala överviktskliniken Yazen med tusentals procent. Omsättningen steg från 2,2 miljoner kronor till över 55 Mkr. Från att ha haft strax under 1.000 patienter i december 2022 har bolaget nu över 10.000 patienter och expanderar till flera europeiska länder.

Personalstyrkan, som förutom läkare och sjuksköterskor även består av dietister och psykologer, har tiofaldigats det senaste året.

– Just nu är 100 personer anställda i bolaget, motsvarande 60 heltidare, berättar Yazens vd, Fredrik Meurling.

Yazen, som startades i Lund år 2021 av bland andra Min Doktor-grundaren Magnus Nyhlén, har expanderat till Norge, Spanien och England och tagit in totalt 38,3 Mkr från bland andra Luminar Ventures, Smile och Fåhraeus Startup & Growth.

– Nu håller vi på med förberedelser för lansering i Holland och Tyskland, berättar Fredrik Meurling.

Bolaget går dock fortfarande med förlust.

– Vi är ett växande bolag som använder alla pengar vi har för att bygga ut vår tjänst och attrahera patienter genom marknadsföring. Vårt mål är att minst tredubbla omsättningen 2024, säger Fredrik Meurling.

Som patient börjar man med att svara på frågor om sin hälsostatus, längd och vikt i Yazens app. Efter att en sjuksköterska läst igenom svaren och räknat ut ett BMI får patienten svar om behandlingen passar och i så fall tid för provtagning. Behandlingen innehåller förutom medicinering samtal med dietist, ett individuellt träningsprogram, coachning och psykologsamtal vid behov.

Yazen har haft det hett om öronen senaste månaderna. Kritik har riktats mot bolaget i flera medier som bland annat rapporterat att bolaget skriver ut potenta läkemedel utan fysiskt möte och att Inspektionen för vård och omsorg inlett en granskning av företaget.

Dessutom har affärsmodellen kritiserats för att medicinerna som skrivs ut (GLP-1 analoger som till exempel Ozempic från Novo Nordisk) är en bristvara och borde gå till diabetiker istället för till överviktiga.

Fredrik Meurling säger att de tar kritiken på allvar och är väldigt noga med att bara ta emot patienter som har ett medicinskt behov av behandling utifrån sitt BMI och eventuell komorbiditet (tex hjärt- och kärlsjukdomar).

– Vi tycker inte att man ska ställa patientgrupper mot varandra. Både diabetiker och obesa kan ha lika stort behov och nytta av denna typ av läkemedel. Bristen på läkemedel är ett globalt problem. Vi hoppas verkligen att läkemedelsbolagen lyckas öka sin produktion och allokera mer av produktionen till Europa. Vi ser fantastiska resultat och tycker att det här är en revolution för överviktsbehandlingen, som förändrar livet för så många, säger Fredrik Meurling.

Cajsa Jonasson

Fotnot: Christer Fåhraeus, som står bakom Fåhraeus Startup and Growth, är majoritetsägare i Rapidus.

Lundabolaget Yazen får kritik för att behandla överviktiga på bekostnad av diabetessjuka. Men verksamheten växer i raketfart. Bolaget förbereder lansering i Tyskland och Nederländerna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad