tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Lundabolag får portföljen CE-märkt

|  
|  

Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments har fått CE-godkännande för hela sin produktportfölj inom cancerdiagnostik.

Bolaget har tre produkter inom serien Endodrill, som enligt bolaget är världens första eldrivna biopsiinstrument för tumörprovtagning. Första produkten blev i fjol FDA-godkänd i USA och används för att ta prover i alla organ längs mag- och tarmkanalen som levern, lymfkörtlar och bukspottskörteln. Bolaget har genomfört lyckade pilotstudier med instrumentet, som i år ska genomgå ytterligare tester inför en första marknadslansering i Sverige.

– Vi kommer att börja sälja i Sverige i egen regi. Fördelen med det är att det är väldigt lärorikt att komma ut till klinikerna och få snabb feedback. Men vi ska inte bygga upp ett stort försäljningsnätverk för att konkurrera med världens största medtech-bolag, till exempel Medtronic och Boston Scientific, som är verksamma inom vår sektor. Planen är att ingå ett globalt partnerskap, säger Fredrik Lindblad, vd för Bibb Instruments.

Bolagets plan är att under 2024 både börja lanseringen i Sverige och inleda nya studier som ska bädda för en senare internationalisering. Samtidigt arbetar Bibb vidare med ytterligare två tillämpningar för sitt instrument, inom urologi och lungcancer.

Alla tre produkter har nu fått CE-märkning inom EU, inom ramen för unionens nya förordning för medicintekniska produkter MDR, bara månader efter att produktserien fått patent av europeiska patentverket EPO.

– Det är en viktig milstolpe för oss att vi nu kan marknadsföra och sälja alla våra produkter inom EU, och därmed bidra till tidigare och mer precis diagnostik av flera allvarliga cancerformer, säger Fredrik Lindblad.

Bibb Instruments genomförde i somras en fulltecknad nyemission, riktad till befintliga huvudägare, som tillförde bolaget cirka 10 miljoner kronor.

För att nå ovan nämnda mål kommer Lundabolaget att behöva ytterligare finansiering under året. Största ägaren är grundaren dr Charles Walther och bland övriga huvudägare märks bland andra Swedencare-trion Håkan Lagerberg, Johan Bergdahl och Håkan Svanberg. Här finns även namnkunniga investerare som Herenco-ägaren Lovisa Hamrin, avlidne Sten K Johnsons ägarbolag Tibia Konsult och fonderna Aktia Nordic Micro Cap, Gainbridge Novus Nordic och Schroder Micro Cap.

Emiliano Strauss

Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments har fått CE-godkännande för hela sin produktportfölj inom cancerdiagnostik.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad