måndag 6 maj 2024

inloggad som

Automatisk trafikanalys bas för nytt Lundabolag

För varje trafikolycka finns ett antal farliga situationer som ändå slutar lyckligt. Dessa nästan-krockar är grunden för mångårig forskning vid LTH om säkrare trafikmiljöer. Nu planerar forskargruppen bakom att kommersialisera sin mjukvara som automatiskt ska kunna analysera vad som gick fel.

Tekniken bygger på bildanalys av video från övervakningskameror som bevakar trafikflödet. I ett första steg väljer datorn ut de klipp som är intressanta så att man slipper manuellt titta igenom hela materialet eller stå och spana själv vid vägkanten.

— Det som funkar i dag är till exempel att låta datorn hitta alla klipp med cyklister, alla med vänstersvängar och så vidare. Vi jobbar på att automatiskt kunna analysera konfliktsituationer för att exempelvis se hur nära en krock det var, säger Aliaksei Laureshyn.

Han är forskarassistent vid Lunds tekniska högskolas institution för teknik och samhälle och drivande kraft i projektet Video analysis in traffic applications, som sysselsätter en handfull forskare. Projektet har pågått sedan 2004 och fick nyligen finansiering av Vinnova för ytterligare fyra år.

Arbetet bedrivs i samarbete med en par forskare vid Mathematical Imaging Group, där bolag som Decuma, Cognimatics och Polar Rose har sitt ursprung. Nu planerar Aliaksei Laureshyn och hans kollegor att starta ett företag för att på sikt kommersialisera tekniken. Utöver att hjälpa kommuner med planering och design av säkrare rondeller och plankorsningar kan tekniken komma till användning då man vill samla in data om förarbeteenden för att kunna modellera framtida trafikscenarier.

Och marknaden är global, menar Aliaksei Laureshyn. En av gruppens datainsamlingspunkter är exempelvis en notoriskt olycksdrabbad korsning i hans hemstad i vitryska Minsk.

— Vi prövade tekniken på video från Indien med extremt rörig trafik som vi inte kunde hantera, men annars finns det inga direkta begränsningar, säger han.

Erik Olausson

För varje trafikolycka finns ett antal farliga situationer som ändå slutar lyckligt. Dessa nästan-krockar är grunden för mångårig forskning vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.