onsdag 1 maj 2024

inloggad som

EU-backade vindkraftsbolaget Winfoor provar vingarna

Vindkraftteknikbolaget Winfoor har under sommaren fått kapital till sin utveckling av en ny sorts rotorblad till vindkraftsverk. Allt är med andra ord på plats för att inleda en pilotinstallation av vindkraftverken – som på sikt beräknas kunna ha ett vingspann på 250 meter.

I mars rapporterade Rapidus att Winfoor fått 1,5 miljoner kronor av Vinnova för att förbereda en större pilotstudie av rotorn Triblade. Under sommaren fick bolaget en betydande förstärkning genom ett EU-projekt på totalt 2,1 miljoner euro.

”Vi har redan kommit ganska långt. Tekniken har analyserats grundligt och en pilotinstallation under 2019”, skriver vd Rikard Berthilsson i ett mejl till Rapidus.

Han har ett förflutet som matematiker och grundare av bildanalysbolaget Cognimatics som köptes upp av Axis 2016.

Triblades design innebär enligt bolaget en reducering av mängden material i rotorbladen och gör det möjligt att producera längre rotorblad än vad som används i dag. Det betyder att energiproduktionen kan öka, samtidigt som designen enligt bolaget också har potential att sänka konstruktionskostnaderna rejält.

Den aktuella pilotinstallationen ska testa en rotor med 22 meter i diameter under verkliga förhållanden. Målet är att kunna producera rotorer på upp till 250 meter i diameter. Det är runt 70 meter mer än de största vindkraftverk som byggts i dag, bland annat i Danmark.

Parallellt jobbar Winfoor med att förbereda marknadsintroduktion, vilket Berthilsson hoppas kunna realisera till 2020. Till sin hjälp har han och Winfoor ett partnerskapssamarbete med tyska vindturbintillverkaren Nordex. Bolagen ska samarbeta med utvecklingen och kommersialiseringen av rotorerna, med målet att anpassa dem till Nordex vindturbiner.

Därutöver samarbetar Winfoor även med Marstrom Composite och LTH. I år omsätter bolaget minst 2,5 miljoner kronor och sysselsätter sju personer. WInfoor ägs i sin helhet av Rikard Berthilssons bolag Watermelon, som förra året sålde sina andelar i Cognimatics till Axis för omkring tio miljoner kronor.

Emiliano Strauss

Vindkraftteknikbolaget Winfoor har under sommaren fått kapital till sin utveckling av en ny sorts rotorblad till vindkraftsverk. Allt är med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad