tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Cognimatics-duo startar nytt AI-bolag…

Rikard Berthilsson och Kalle Åström, som båda var med och grundade Axis-uppköpta Cognimatics, är igång med ett nytt gemensamt bolag. Det handlar om nystartade Neuromathic som utvecklar AI-baserad teknik för automatisk detektion och bevakning av patienters hälsa.

Bolaget är en avknoppning från Lunds universitet och forskning inom avancerad matematik och AI-teknik som Kalle Åström, professor på Mathematical Imaging Group vid LTH, specialiserat sig på.

– Vi arbetar med AI-teknik inom medicin, men projektet är i sin linda så jag vill inte gå händelserna i förväg och berätta för mycket, säger Rikard Berthilsson till Rapidus.

Bolaget grundades i början av förra året och på dess hemsida kan man läsa att de utvecklar tjänster för automatisk detektion och kontroll av patienters hälsotillstånd.

Duon ligger bakom Ideonbaserade bildanalysbolaget Cognimatics – 2010-års Rapidusföretag – som såldes till Axis 2016. Rikard Berthilsson är också ensam ägare och vd i vindkraftteknikföretaget Winfoor, som utvecklar rotorblad till vindkraftverk.

Neuromathic ägs i sin helhet av Rikard Berthilsson, Kalle Åström och styrelsens ordförande Stefan Vlachos, ansvarig för Karolinska institutets avdelning för strategisk innovation och även han med ett förflutet inom Cognimatics.

Emiliano Strauss

Rikard Berthilsson och Kalle Åström, som båda var med och grundade Axis-uppköpta Cognimatics, är igång med ett nytt gemensamt bolag. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad