torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Cognimatics-duo startar nytt AI-bolag…

Rikard Berthilsson och Kalle Åström, som båda var med och grundade Axis-uppköpta Cognimatics, är igång med ett nytt gemensamt bolag. Det handlar om nystartade Neuromathic som utvecklar AI-baserad teknik för automatisk detektion och bevakning av patienters hälsa.

Bolaget är en avknoppning från Lunds universitet och forskning inom avancerad matematik och AI-teknik som Kalle Åström, professor på Mathematical Imaging Group vid LTH, specialiserat sig på.

– Vi arbetar med AI-teknik inom medicin, men projektet är i sin linda så jag vill inte gå händelserna i förväg och berätta för mycket, säger Rikard Berthilsson till Rapidus.

Bolaget grundades i början av förra året och på dess hemsida kan man läsa att de utvecklar tjänster för automatisk detektion och kontroll av patienters hälsotillstånd.

Duon ligger bakom Ideonbaserade bildanalysbolaget Cognimatics – 2010-års Rapidusföretag – som såldes till Axis 2016. Rikard Berthilsson är också ensam ägare och vd i vindkraftteknikföretaget Winfoor, som utvecklar rotorblad till vindkraftverk.

Neuromathic ägs i sin helhet av Rikard Berthilsson, Kalle Åström och styrelsens ordförande Stefan Vlachos, ansvarig för Karolinska institutets avdelning för strategisk innovation och även han med ett förflutet inom Cognimatics.

Emiliano Strauss

Rikard Berthilsson och Kalle Åström, som båda var med och grundade Axis-uppköpta Cognimatics, är igång med ett nytt gemensamt bolag. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]