tisdag 23 april 2024

inloggad som

Skåne har det Apple söker

Kort sagt: Många frågor återstår om Apples etablering av ytterligare en skånsk utvecklingsenhet. Men Rapidus avslöjande i veckan visar i alla fall tydligt vilken särställning Skåne har hos den amerikanska elektronikjätten. Det är skäl nog för att korka upp äppelmusten.

Av Erik Olausson, chefredaktör

När Apple 2010 köpte upp bildanalysbolaget Polar Rose i Malmö var det något av en sensation. Även om Apple länge varit en global aktör var det första gången som bolaget gjorde ett så tydligt nedslag här, i Öresundsregionens IT- och telekomkluster.

Så här i efterhand framstår Polar Rose-affären närmast som skakningen som fick ketchupen att börja rinna ur flaskan. 2013 förvärvade Apple AlgoTrim, även det ett forskningstungt bolag i Malmö, baserat på patenterad teknik för att komprimera processorinstruktioner i exempelvis mobiltelefoner.

Ett år senare öppnade Apple i tysthet en utvecklingsavdelning på Mobile Heights Center, fokuserad på mjukvaruutveckling för behandling och bearbetning av stora insamlade datamängder som används för att förbättra Apples eget kartsystem, Apple Maps. Den verksamheten sysselsatte minst 20 anställda och konsulter, enligt Rapidus källor, då den 2016 flyttades till Malmö.

Nu är det alltså dags igen. Denna gång är det seniora hårdvaruutvecklare som Apple sugit upp till en nystartad utvecklingsenhet i Lund. Bland annat har bolaget värvat två nyckelpersoner från Lite-On Mobile Mechanicals nedlagda Ideonbolag.

Helt säker kan man inte vara, men stalltipset är att Apple även tagit över Lite-On Mobile Mechanicals lokaler, vilket i så fall innebär att elektronikjätten etablerat sig på Ideon. En stark indikation är att Wihlborgs har fått skriva på sekretessavtal om att inte yppa vem som flyttat in i lokalerna – en ovanlig åtgärd som luktar appleskt hemlighetsmakeri lång väg.

Än så länge är detaljerna alltså väldigt knapphändiga om Apples nya utvecklingsenhet i Lund och kanske kommer den aldrig bli mer än några få hårdvaruutvecklare i ett anonymt kontor på Ideon. Inte så mycket att orda om, kan tyckas.

Men vi måste samtidigt komma ihåg att Apple inte är vilket företag som helst. 2017 satsade elektronikjätten hisnande 11,5 miljarder dollar på produktutveckling. Bara ökningen jämfört med 2016 är mer än vad de tio största skånska börsbolagen tillsammans lägger på sin FoU ett genomsnittligt år.

Apple har alltså muskler att göra lite vad de vill inom forskning och utveckling. Det har bland annat tagit sig uttryck i en lång rad uppköp av mindre företag, med ett tiotal affärer om året de senaste åren.

Men främst har det handlat om amerikanska bolag, av de uppköp som dragits fram i ljuset har bara tre skett i Sverige: C3 Technologies i Linköping samt Polar Rose och AlgoTrim i Malmö. Och det är ovanligt att koncernen etablerar egen utveckling på plats. I Sverige har Apple, så vitt det är känt, bara egen utvecklingspersonal i Linköping, Malmö – och numera Lund.

När Tim Cook i höstas gjorde en blixtvisit till Sverige var målet visserligen ett pappersbruk i Hälsingland, som i hemlighet gjort kartonger till Apple i ett decennium. Men när det handlar om patent och kompetens inom avancerad utveckling talar uppköpen och etableringarna sitt tydliga språk: det är i Skåne som Apple hittar det de söker.

Det i sig är värt att fira. Om inte med champagne, så i alla fall med äppelmust.

Kort sagt: Många frågor återstår om Apples etablering av ytterligare en skånsk utvecklingsenhet. Men Rapidus avslöjande i veckan visar i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad