tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skåne har det Apple söker

Kort sagt: Många frågor återstår om Apples etablering av ytterligare en skånsk utvecklingsenhet. Men Rapidus avslöjande i veckan visar i alla fall tydligt vilken särställning Skåne har hos den amerikanska elektronikjätten. Det är skäl nog för att korka upp äppelmusten.

Av Erik Olausson, chefredaktör

När Apple 2010 köpte upp bildanalysbolaget Polar Rose i Malmö var det något av en sensation. Även om Apple länge varit en global aktör var det första gången som bolaget gjorde ett så tydligt nedslag här, i Öresundsregionens IT- och telekomkluster.

Så här i efterhand framstår Polar Rose-affären närmast som skakningen som fick ketchupen att börja rinna ur flaskan. 2013 förvärvade Apple AlgoTrim, även det ett forskningstungt bolag i Malmö, baserat på patenterad teknik för att komprimera processorinstruktioner i exempelvis mobiltelefoner.

Ett år senare öppnade Apple i tysthet en utvecklingsavdelning på Mobile Heights Center, fokuserad på mjukvaruutveckling för behandling och bearbetning av stora insamlade datamängder som används för att förbättra Apples eget kartsystem, Apple Maps. Den verksamheten sysselsatte minst 20 anställda och konsulter, enligt Rapidus källor, då den 2016 flyttades till Malmö.

Nu är det alltså dags igen. Denna gång är det seniora hårdvaruutvecklare som Apple sugit upp till en nystartad utvecklingsenhet i Lund. Bland annat har bolaget värvat två nyckelpersoner från Lite-On Mobile Mechanicals nedlagda Ideonbolag.

Helt säker kan man inte vara, men stalltipset är att Apple även tagit över Lite-On Mobile Mechanicals lokaler, vilket i så fall innebär att elektronikjätten etablerat sig på Ideon. En stark indikation är att Wihlborgs har fått skriva på sekretessavtal om att inte yppa vem som flyttat in i lokalerna – en ovanlig åtgärd som luktar appleskt hemlighetsmakeri lång väg.

Än så länge är detaljerna alltså väldigt knapphändiga om Apples nya utvecklingsenhet i Lund och kanske kommer den aldrig bli mer än några få hårdvaruutvecklare i ett anonymt kontor på Ideon. Inte så mycket att orda om, kan tyckas.

Men vi måste samtidigt komma ihåg att Apple inte är vilket företag som helst. 2017 satsade elektronikjätten hisnande 11,5 miljarder dollar på produktutveckling. Bara ökningen jämfört med 2016 är mer än vad de tio största skånska börsbolagen tillsammans lägger på sin FoU ett genomsnittligt år.

Apple har alltså muskler att göra lite vad de vill inom forskning och utveckling. Det har bland annat tagit sig uttryck i en lång rad uppköp av mindre företag, med ett tiotal affärer om året de senaste åren.

Men främst har det handlat om amerikanska bolag, av de uppköp som dragits fram i ljuset har bara tre skett i Sverige: C3 Technologies i Linköping samt Polar Rose och AlgoTrim i Malmö. Och det är ovanligt att koncernen etablerar egen utveckling på plats. I Sverige har Apple, så vitt det är känt, bara egen utvecklingspersonal i Linköping, Malmö – och numera Lund.

När Tim Cook i höstas gjorde en blixtvisit till Sverige var målet visserligen ett pappersbruk i Hälsingland, som i hemlighet gjort kartonger till Apple i ett decennium. Men när det handlar om patent och kompetens inom avancerad utveckling talar uppköpen och etableringarna sitt tydliga språk: det är i Skåne som Apple hittar det de söker.

Det i sig är värt att fira. Om inte med champagne, så i alla fall med äppelmust.

Kort sagt: Många frågor återstår om Apples etablering av ytterligare en skånsk utvecklingsenhet. Men Rapidus avslöjande i veckan visar i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]