torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Skåne har det Apple söker

Kort sagt: Många frågor återstår om Apples etablering av ytterligare en skånsk utvecklingsenhet. Men Rapidus avslöjande i veckan visar i alla fall tydligt vilken särställning Skåne har hos den amerikanska elektronikjätten. Det är skäl nog för att korka upp äppelmusten.

Av Erik Olausson, chefredaktör

När Apple 2010 köpte upp bildanalysbolaget Polar Rose i Malmö var det något av en sensation. Även om Apple länge varit en global aktör var det första gången som bolaget gjorde ett så tydligt nedslag här, i Öresundsregionens IT- och telekomkluster.

Så här i efterhand framstår Polar Rose-affären närmast som skakningen som fick ketchupen att börja rinna ur flaskan. 2013 förvärvade Apple AlgoTrim, även det ett forskningstungt bolag i Malmö, baserat på patenterad teknik för att komprimera processorinstruktioner i exempelvis mobiltelefoner.

Ett år senare öppnade Apple i tysthet en utvecklingsavdelning på Mobile Heights Center, fokuserad på mjukvaruutveckling för behandling och bearbetning av stora insamlade datamängder som används för att förbättra Apples eget kartsystem, Apple Maps. Den verksamheten sysselsatte minst 20 anställda och konsulter, enligt Rapidus källor, då den 2016 flyttades till Malmö.

Nu är det alltså dags igen. Denna gång är det seniora hårdvaruutvecklare som Apple sugit upp till en nystartad utvecklingsenhet i Lund. Bland annat har bolaget värvat två nyckelpersoner från Lite-On Mobile Mechanicals nedlagda Ideonbolag.

Helt säker kan man inte vara, men stalltipset är att Apple även tagit över Lite-On Mobile Mechanicals lokaler, vilket i så fall innebär att elektronikjätten etablerat sig på Ideon. En stark indikation är att Wihlborgs har fått skriva på sekretessavtal om att inte yppa vem som flyttat in i lokalerna – en ovanlig åtgärd som luktar appleskt hemlighetsmakeri lång väg.

Än så länge är detaljerna alltså väldigt knapphändiga om Apples nya utvecklingsenhet i Lund och kanske kommer den aldrig bli mer än några få hårdvaruutvecklare i ett anonymt kontor på Ideon. Inte så mycket att orda om, kan tyckas.

Men vi måste samtidigt komma ihåg att Apple inte är vilket företag som helst. 2017 satsade elektronikjätten hisnande 11,5 miljarder dollar på produktutveckling. Bara ökningen jämfört med 2016 är mer än vad de tio största skånska börsbolagen tillsammans lägger på sin FoU ett genomsnittligt år.

Apple har alltså muskler att göra lite vad de vill inom forskning och utveckling. Det har bland annat tagit sig uttryck i en lång rad uppköp av mindre företag, med ett tiotal affärer om året de senaste åren.

Men främst har det handlat om amerikanska bolag, av de uppköp som dragits fram i ljuset har bara tre skett i Sverige: C3 Technologies i Linköping samt Polar Rose och AlgoTrim i Malmö. Och det är ovanligt att koncernen etablerar egen utveckling på plats. I Sverige har Apple, så vitt det är känt, bara egen utvecklingspersonal i Linköping, Malmö – och numera Lund.

När Tim Cook i höstas gjorde en blixtvisit till Sverige var målet visserligen ett pappersbruk i Hälsingland, som i hemlighet gjort kartonger till Apple i ett decennium. Men när det handlar om patent och kompetens inom avancerad utveckling talar uppköpen och etableringarna sitt tydliga språk: det är i Skåne som Apple hittar det de söker.

Det i sig är värt att fira. Om inte med champagne, så i alla fall med äppelmust.

Kort sagt: Många frågor återstår om Apples etablering av ytterligare en skånsk utvecklingsenhet. Men Rapidus avslöjande i veckan visar i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.