tisdag 16 april 2024

inloggad som

Lundabolag testar IT-stöd på njursviktpatienter

Itacih, som har ett digitalt system för uppföljning av patienter vid bland annat palliativ hemsjukvård, utvidgar till området njursvikt. Nu startar bolaget en utvärdering av sitt IT-stöd på ett hundratal patienter på njuravdelningarna i Malmö och Lund.

Bolagets IT-stöd ger vårdpersonal översikt över patienternas behandlingar inklusive praktisk information som inte behöver noteras i patientjournaler. Systemet används för kommunikation med text, bild och video, där patienter kan skicka över vikt- och blodtrycksvärden via pekplatta med hjälp av Bluetooth-signaler från utrustningarnas sensorer.

Detta kan vara betydelsefullt vid behandling av njursvikt, uppger Boris Magnusson, vd på Itacih och professor emeritus vid LTH:s institution för datavetenskap. När läkare håller på att justera in medicinen måste blodtrycket mätas flera gånger med veckors mellanrum. Ju bättre deras blodtryck kan regleras, desto längre klarar de sig med enbart medicinering utan kostnadskrävande dialysbehandling.

– Blodtryck är svårt att mäta, vilket gör att enstaka mätningar på vårdcentraler kan ge fel värde. Det blir mer korrekt om ett medelvärde av flera mätningarna beräknas och om de utförs i hemmiljö. Där ska vårt system användas, säger Boris Magnusson.

Detta blir det tredje sjukvårdsområdet för Itacihs system. Sedan 2016 har bolaget avtal med Region Skåne för palliativ hemsjukvård vid 13 vårdenheter. Regionen använder också systemet hemma hos ett 40-tal dialyspatienter.

Itacih bildades 2014 ur ett mångårigt Vinnovaprojekt kring IT-system för hemsjukvård. Bolaget med sex anställda har vuxit organiskt utan externt riskkapital och hade 2017 fyra miljoner kronor i omsättning med en miljon kronor i resultat. Boris Magnusson är största ägaren, övriga är bolagets anställda.

Elisabet Ottosson

Itacih, som har ett digitalt system för uppföljning av patienter vid bland annat palliativ hemsjukvård, utvidgar till området njursvikt. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad