lördag 22 juni 2024

inloggad som

Lundabolag testar IT-stöd på njursviktpatienter

Itacih, som har ett digitalt system för uppföljning av patienter vid bland annat palliativ hemsjukvård, utvidgar till området njursvikt. Nu startar bolaget en utvärdering av sitt IT-stöd på ett hundratal patienter på njuravdelningarna i Malmö och Lund.

Bolagets IT-stöd ger vårdpersonal översikt över patienternas behandlingar inklusive praktisk information som inte behöver noteras i patientjournaler. Systemet används för kommunikation med text, bild och video, där patienter kan skicka över vikt- och blodtrycksvärden via pekplatta med hjälp av Bluetooth-signaler från utrustningarnas sensorer.

Detta kan vara betydelsefullt vid behandling av njursvikt, uppger Boris Magnusson, vd på Itacih och professor emeritus vid LTH:s institution för datavetenskap. När läkare håller på att justera in medicinen måste blodtrycket mätas flera gånger med veckors mellanrum. Ju bättre deras blodtryck kan regleras, desto längre klarar de sig med enbart medicinering utan kostnadskrävande dialysbehandling.

– Blodtryck är svårt att mäta, vilket gör att enstaka mätningar på vårdcentraler kan ge fel värde. Det blir mer korrekt om ett medelvärde av flera mätningarna beräknas och om de utförs i hemmiljö. Där ska vårt system användas, säger Boris Magnusson.

Detta blir det tredje sjukvårdsområdet för Itacihs system. Sedan 2016 har bolaget avtal med Region Skåne för palliativ hemsjukvård vid 13 vårdenheter. Regionen använder också systemet hemma hos ett 40-tal dialyspatienter.

Itacih bildades 2014 ur ett mångårigt Vinnovaprojekt kring IT-system för hemsjukvård. Bolaget med sex anställda har vuxit organiskt utan externt riskkapital och hade 2017 fyra miljoner kronor i omsättning med en miljon kronor i resultat. Boris Magnusson är största ägaren, övriga är bolagets anställda.

Elisabet Ottosson

Itacih, som har ett digitalt system för uppföljning av patienter vid bland annat palliativ hemsjukvård, utvidgar till området njursvikt. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Immunovia behöver pengar

  Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.