söndag 12 maj 2024

inloggad som

Hygientänkande lyfter Polygiene i Malmö

Hygien och smittspridning har blivit ett hett ämne det senaste året. Nu växer Malmöbolaget Polygiene, som utvecklat en teknik för att göra material bakteriedödande. Så här långt har bolaget haft en 50-procentig försäljningsökning jämfört med samma period förra året. VD Christian von Uthmann räknar med nollresultat 2011.

— Vårt största segment i dag, textilier, växte förra året. En del andra marknader blev väldigt stillastående, bland annat golv för matvaruindustrin — men nu verkar det öppna sig, säger Christian von Uthmann.

Polygiene är en avknoppning från kemijätten Perstorp, som utvecklat en metod för att med silverföreningar hindra tillväxt av bakterier och svamp i olika material. Företagets teknik används bland annat i träningskläder, strömbrytare, operationslampor och målarfärg. Senaste produkt på marknaden är bakteriedödande dörrhandtag som lanserades av Assa hösten 2009. Drygt 90 procent av Polygienes försäljning sker utanför Sverige.

Bolaget har sju fast anställda varav fem i Malmö. Bland kunderna finns klädföretaget Peak Performance, telefontillverkaren Doro och danska Pressalit som gör toalettsitsar. Största ägare är Perstorp med 30 procent. Nyligen gick ägarna in med 10 miljoner kronor i bolaget i en riktad nyemission.

Fler företag använder silver som bakteriedödare, bland annat i sårvård och i vissa tvättmaskiner. Nu debatteras om silver kan ge upphov till resistenta bakterier, precis som antibiotika. Hittills har forskarna bara enats om att fler studier behövs.

— I stort sett allt som kan döda en bakterie kan den i princip också bygga resistens mot. Men vårt intryck efter att ha diskuterat det här med flera institutioner och experter är att synen på silver som orsak till resistens har minskat. Nu fokuserar man mer på att få ner överförskrivningen av antibiotika, säger Christian von Uthmann.

Lisa Kirsebom

Hygien och smittspridning har blivit ett hett ämne det senaste året. Nu växer Malmöbolaget Polygiene, som utvecklat en teknik för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen