fredag 23 februari 2024

inloggad som

Börsaktuellt Helsingborgsbolag fyller på kassan

Helsingborgsbaserade Axolot har rest drygt 40 miljoner kronor från ett 100-tal investerare. Bolaget, som nyss levererat sin första anläggning, planerar att notera sig i höst.

– Eftersom vi ska lista bolaget håller vi på med en förberedelseprocess och har drygt 100-tal investerare. Ingen enskild har gått in med jättemycket, vi har med större investerare, säger styrelseordförande Lennart Holm till Rapidus.

Axolot utvecklar teknik för att rena stora flöden avloppsvatten från industrier. Tekniken bygger på elektrokoagulation, där elström i vattnet ger en separation av ämnen som finns lösta eller uppblandade i vattnet. Principen för tekniken finns sedan tidigare och har visat sig effektiv vid separation av exempelvis tungmetaller och organiska fettlösliga ämnen.

Bolaget har utvecklat och skalat upp en reaktorkonstruktion samt avancerade styralgoritmer. Patent finns på kärnteknologin, som kompletteras med moduler som i sin tur anpassas efter varje specifikt vatten. Vattnet ska även kunna recirkuleras på fabriker där Axolots system används.

Nyss skeppades den första kommersiella anläggningen till en kund i Finland, som ska rena processvatten från en bestrykningsmaskin. Under juni förväntas en redan installerad anläggning tas i drift hos en kund som ska testa i ett halvår. Affärsmodellen går ut på att hyra ut anläggningar och ta betalt per kubikmeter renat vatten.

Bolaget har utöver Helsingborg även kontor i Göteborg. Vd är Mårten Olausson. Totalt arbetar tio personer, inklusive konsulter, i Axolot.

Axolot grundades 2014 av Lennart Holm och finländaren Mikael Åbacka, och reste 25 miljoner kronor i slutet av 2016. Lennart Holm var tidigare koncernchef på Perstorp och är idag engagerad i Nexam Chemicals, Polygiene samt BillerudKorsnäs där han är styrelseordförande.

Emily Binks

Helsingborgsbaserade Axolot har rest drygt 40 miljoner kronor från ett 100-tal investerare. Bolaget, som nyss levererat sin första anläggning, planerar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.