söndag 28 april 2024

inloggad som

Atos Medical öppnar filialer i Australien och Danmark

Trots en omsättning i miljardklassen och huvuddelen av sin utveckling och tillverkning i skånska Hörby är medicinteknikbolaget Atos Medical lite av en doldis. Rapidus kan nu rapportera att företaget startat nya dotterbolag i Australien, Nya Zeeland och Danmark.

Atos Medical dominerar Europamarknaden inom medicintekniska produkter för strupcancerpatienter som röstventiler samt fukt- och värmeväxlare för inandningsluft. Inräknat etableringarna i Australien, Nya Zeeland och Danmark har Atos Medical i dag dotterbolag i ett 20-tal länder samt ett stort antal distributörer. Totalt har koncernen försäljning i över 60 länder.

Atos Medical fokuserar allt mer på produkter riktade direkt till patienten, jämte övriga som i huvudsak säljs till klinik. Ett exempel är en väska fylld med medicintekniska saker som ska hjälpa patienter som precis kommit hem efter en strupoperation.

– Det en stor omställning för patienterna att inte kunna prata eller andas som tidigare. Väskan innehåller viktiga hjälpmedel som stöttar dem under de första veckorna. Vi har även en ny patientprodukt som underlättar andningen under sömnen, säger marknadschef Patrick Bach till Rapidus.

Varken han eller vd Claus Bjerre vill ge fler kommentarer om utvecklingen för Atos Medical. Av senaste årsredovisningen framgår dock att över 70 procent av koncernens försäljning förra året skedde i länder inom EU och att den globalt ökade med knappt tio procent. Redan 2015 nådde Atos Medical över miljardstrecket i omsättning, enligt dåvarande ägaren EQT.

I juli 2016 förvärvades koncernen av franska riskkapitalbolaget PAI, som även äger kemikoncernen Perstorp och teknikbolaget Safegate i Malmö. Köpeskillingen har hållits hemlig men PAI skriver själva att de vid affären värderade Atos Medical till 7,7 miljarder kronor.

Atos Medicals huvudkontor ligger sedan 2015 i Malmö. I Malmö och Hörby sysselsätts 130 av koncernens totalt 490 anställda.

Elisabet Ottosson

Trots en omsättning i miljardklassen och huvuddelen av sin utveckling och tillverkning i skånska Hörby är medicinteknikbolaget Atos Medical lite […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.