torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Börsaktuellt miljöteknikbolag i Helsingborg ska ta in över 40 miljoner

Helsingborgsbaserade Axolot utvecklar teknik för att rena stora flöden avloppsvatten från industrier. I februari planerar bolaget ta in minst 40 miljoner kronor genom en nyemission, uppger styrelseordföranden och Perstorpveteranen Lennart Holm till Rapidus.

– Vi kommer genomföra en nyemission i februari för att möjliggöra en expansion av verksamheten, runt 40-50 miljoner kronor. Det räknar vi med ska räcka fram till att bolaget kan uppvisa positivt kassaflöde. Vi siktar också på att lista bolaget på First North under andra halvan i år. Jag räknar inte med att det blir något problem med att få in pengar, vi har med oss ett antal investerare sedan tidigare, säger Lennart Holm till Rapidus.

Axolots teknik bygger på elektrokoagulation, där elström i vattnet ger en separation av ämnen som finns lösta eller uppblandade i vattnet. Principerna för tekniken finns sedan tidigare och har visat sig effektiva vid separation av till exempel tungmetaller och organiska fettlösliga ämnen, uppger Lennart Holm.

Det Axolot gjort är att utveckla och skala upp en reaktorkonstruktion samt avancerade styralgoritmer. I kombination med mätning av ett antal processkritiska parametrar ger det en höggradig rening. Patent finns på kärnteknologin, som kompletteras med moduler som i sin tur anpassas efter varje specifikt vatten. Vattnet ska även kunna recirkuleras på fabriker där Axolots system används.

Ett första avtal har redan tecknats med en finsk kund, dit en anläggning levereras i mars. Affärsmodellen bygger på att hyra ut anläggningar och ta betalt per kubikmeter renat vatten. Just den finska anläggningen kan hantera fem kubikmeter i timmen. I dagsläget klarar Axolot av att bygga anläggningar med kapacitet av uppåt 200 kubikmeter per timme, men målet är flera tusen.

Initialt ligger fokus på processindustrin och då främst pappers- och massaindustrin, gruvindustrin och kemiindustrin.

Vd är Mårten Olausson, som har ett förflutet från Perstorp. Åtta personer arbetar i Axolot, styrkan planeras öka till omkring tio under året.

Axolot grundades 2014 av Lennart Holm samt finländaren Mikael Åbacka och fick i slutet av 2016 in 25 miljoner kronor i riskkapital. Lennart Holm var tidigare koncernchef på Perstorp och är idag engagerad i Nexam Chemicals, Polygiene samt BillerudKorsnäs där han är styrelseordförande.

Emily Binks

Helsingborgsbaserade Axolot utvecklar teknik för att rena stora flöden avloppsvatten från industrier. I februari planerar bolaget ta in minst 40 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.