fredag 26 april 2024

inloggad som

Speximo tar in miljoner till krämbas från quinoa

Lundabolaget Speximo tar in två miljoner kronor genom en nyemission som stängdes förra veckan. Parallellt har styrelsen utökats, bland annat med en försäljningschef på Perstorp.

När Rapidus når Speximos vd Malin Sjöö befinner hon sig på Heathrow och är på väg till staden Cochabamba i Bolivia: quinoans hemland. LTH-avknoppningen Speximo utvecklar ett miljövänligt alternativ till konventionella emulgeringsmedel som kan användas i livsmedel, kosmetika och medicin och bolagets produkt är baserad på stärkelse från just quinoa.

Speximo ingår i Smile på Medicon Village. I samband med en investerarträff som inkubatorn anordnade i november gick Speximo ut med sin nyemission, som nu är i hamn. Cirka en tredjedel av kapitalet skjuts till av nya ägare, däribland Fred Holmberg som startade och förut ägde kemikaliedistributionsföretaget Fred Holmberg & Co i Limhamn.

– Fred Holmberg har stor erfarenhet av kemikalieförsäljning på den internationella marknaden och det är framför allt det pengarna vi nu fått in ska läggas på, säger Malin Sjöö.

Hon anser att de har kommit långt i sin kommersialisering – som framför allt handlar om hudkräm i nuläget – och att de är nära flera avtal med kunder och leverantörer, men att inget ännu är påskrivet.

– En annan nyhet är att vi lämnade in en patentansökan förra veckan som handlar om en renare variant av vår huvudingrediens, säger Malin Sjöö.

För mindre än ett år sedan tog Speximo in fem miljoner kronor, bland annat från den då nya delägaren Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Sedan tidigare finns LU Holding, Almi Invest Syd och Kung Markattas förre vd Peter Enberg i ägarlistan.

Styrelseordförande är Pia Nilsson, med ett förflutet från Pågen och Mars Scandinavia. Nya i styrelsen är sedan en tid tillbaka Charlotta Fellman, som är försäljningschef på Perstorp med ansvar för Europa och Afrika-marknaderna, samt Bengt Ekberg med mångårig affärserfarenhet från bland annat AcadeMedia.

Magnus Erlandsson

Lundabolaget Speximo tar in två miljoner kronor genom en nyemission som stängdes förra veckan. Parallellt har styrelsen utökats, bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.