tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Islossning i skånskt näringsliv

Kort sagt: De flesta underskattade styrkan och farten i konjunkturnedgången. Dessutom tror experterna att den breda ekonomiska återhämtningen kommer att ta tid.
Men efter ett år av närmast stiltje har en tempohöjning märkts i skånskt näringsliv. Så på sina håll kan vi ändå stå inför en ketchupeffekt.

Av Kristian Svensson

Arbetet med att ta fram kandidater till utmärkelsen Årets Rapidusföretag, som delas ut i januari, är i full gång. När vi på redaktionen rannsakar nyhetsåret 2008 är trenden tydlig: ovanligt många konkurser och få stora nyinvesteringar i innovationsföretag.

Det har varit trögt ute på marknaderna. Riskkapitalet har varit fastfruset. Många företag — stora som små — har sett försäljningen gå upp i rök. Sparpaketen har kommit tätt, men det går inte bara att spara sig ur en kris. När tillgångarna tömts har konkurs i många fall varit enda alternativet.

Senaste veckorna har det dock börjat röra på sig igen på kapitalmarknaden. I Skåne har Helsingborgsbaserade Puls, som är ett nätverk av privatinvesterare, sålt av sitt första portföljbolag, bioteknikbolaget Ambria, vilket gav 32 miljoner kronor. Vidare har riskkapitalbolaget Augmenta tagit in nytt kapital och nya investerare. Spintop Venture Partners startar i Malmö med 30 friska miljoner i kassan.

Den starka börsutvecklingen under året har pumpat upp plånböckerna hos enskilda investerare och deras riskaptit ser ut att ha återvänt så smått. Samtidigt har de lite större investmentbolagen, som Rosengård Invest och danska Seed, också varit aktiva.

Bubblet på denna gräsrotsnivå är ett gott tecken. De psykologiska effekterna på affärsklimatet i stort ska inte underskattas. Aktörer som sitter på tillgångar — aktieinnehav eller kapital — och ser att det verkligen finns möjligheter för exit och nysatsningar söker affärer på ett mer aktivt sätt igen. När allt mer pengar börjar röra sig i systemet kan det bli något av en ketchupeffekt.

Men det brinner i knutarna för många innovationsbolag. Även stryktåliga entreprenörer har en bristningsgräns, då det inte går att klara sig vidare utan pengar. Därför kommer vi att få se ytterligare konkurser framöver, men också fler uppköp av sargade verksamheter till låga värderingar.

Faktum är att flera affärsjurister i regionen ser ett ökande intresse för transaktioner som just förvärv. Det är ännu långt kvar till nivåerna från 2007 och det tidiga 2008, men jämfört med senaste året är skillnaden påtaglig.

Något som liknar avgörandets stund närmar sig. Problem som lyckats hållas på armlängds avstånd under krisen eller planer som lagts på is behöver adresseras när frågeställningarna blir akuta. Det gäller i lika hög grad kapitalbrist i uppstartsverksamheter som exit- och förvärvsplaner som ställs på sin spets när nya möjligheter öppnar sig.

Det är fortsatt stor osäkerhet kring hur världsekonomin utvecklas. Även om botten tycks vara nådd och konjunkturprognoserna pekar uppåt, tar det sannolikt ett tag innan en bredare uppgång är här.

Men den ökade aktiviteten bland småföretag och investerare i tidiga faser kommer att förstärka sig själv, vilket också kan få större aktörer att gripa efter möjligheterna. Detta kan bli bränsle för en mer allmän återhämtning inom såväl innovationsområdet som övrig ekonomi.

Kort sagt: De flesta underskattade styrkan och farten i konjunkturnedgången. Dessutom tror experterna att den breda ekonomiska återhämtningen kommer att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.