lördag 27 april 2024

inloggad som

Edvince tvingas till omtag efter bakslag hos Läkemedelsverket

Swedish Growth Fund-backade Edvince planerade att vara igång med kliniska studier för sin strokebehandling i år och gå till börsen 2019. Men efter avslag hos Läkemedelsverket drivs Lundabolaget på sparlåga – utan vd – medan styrelsen utreder möjligheten att i stället genomföra kliniska studier i Danmark.

I januari sköt Edvince på noteringsplanerna till 2019. Dåvarande vd:n Carl Magnus Högerkorp berättade för Rapidus att man bara inväntade godkännande från Läkemedelsverket för att kunna inleda en klinisk fas I-studie för sin strokebehandling under våren. Men det blev avslag, och börsplanerna är därmed lagda på is tillsvidare.

Edvince utvecklar en akut behandling för att syresätta hjärnans celler efter en stroke. Patienterna som skulle ingå i studien är ibland i så dåligt skick att de inte är vid medvetande, vilket Läkemedelsverket menar kan krocka med det svenska regelverket.

Medan bolaget driver projektet vidare på åtstramad budget har Carl Magnus Högerkorps vd-tjänst dragits in. I stället kliver tidigare vd:n Sarah Fredriksson upp som ordförande för en bantad styrelse. Under hösten gör Edvince ett omtag med tilläggsstudier för att till årsskiftet avgöra om man ska gå vidare med ansökan här, eller på andra sidan sundet.

– När det gäller den typen av stroke som Edvince fokuserar på så måste vi kunna rekrytera patienter i det akuta sjukdomstillståndet. Det innebär en utmaning vid en klinisk studie i Sverige. Därför tittar vi nu på hur möjligheterna ser ut i Danmark där regelverket är annorlunda. Det är ett viktigt beslut som kräver intervjuarbete, specialister och att en del mindre studier som ska stärka vårt studieupplägg, men under tiden finns det inte utrymme i vår budget för en heltids-vd, säger Sarah Fredriksson till Rapidus.

Enligt den nytillträdda ordföranden har Edvince finansiering som täcker just den utredningsverksamheten året ut, efter en ”mindre” nyemission riktad till den befintliga ägarkretsen i våras. Bland ägarna syns LMK Forward, Almi Invest Syd och Swedish Growth Fund. Sarah Fredriksson är även vd för Helsingborgsbaserade Puls och efterträder Cristina Glad, som valde att lämna styrelsen vid årsstämman i juni med hänvisning till tidsbrist.

Felicia Frithiof

Swedish Growth Fund-backade Edvince planerade att vara igång med kliniska studier för sin strokebehandling i år och gå till börsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.