fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Vi screenar projekt hela tiden och kan nu öka takten”

Som Rapidus rapporterade tidigare i dag tar Helsingborgsbaserade Puls in 200 miljoner kronor i två omgångar, varav hälften i april och resten under våren 2019. Därmed ska Puls bland annat få kraft att utöka portföljen från dagens fem till uppåt tio bolag, enligt Puls vd Sarah Fredriksson.

Puls affärsidé bygger på att gå in tidigt i life science-projekt för att hjälpa forskare och uppfinnare de första stegen framåt mot bolagsbildning och kommersialisering. Men hittills har Puls inte haft ekonomiska muskler att vara mer än delfinansiär när bolagen gått från prekliniska till kliniska studier.

– Framöver är tanken att Puls ska stå för finansieringen själv de första åren, då kan vi fokusera oss mer på projektutveckling och behöver inte lägga tid på att leta pengar och göra nyemissioner tidigt i projektbolagen, säger Sarah Fredriksson till Rapidus.

De 200 miljonerna kan jämföras med att Puls sammanlagt tagit in runt 100 miljoner kronor från ägarskaran sedan starten 2003. Arbetet med den nya strategin har pågått sedan 2016 med avbrott under våren 2017 då Pontus Ottosson avgått som vd och Sarah Fredriksson ännu inte hunnit tillträda.

De nya pengarna kommer från de existerande storägarna Länsförsäkringar Skåne, Schweiziska Longbow Finance, Länsförsäkringar Halland, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän samt Grevemond Investment Ltd. Men även LMK och Axis-grundaren Martin Gren via bolaget Grenspecialisten går in. Sarah Fredriksson vill inte ge några detaljer om hur ägarbilden förändras men säger att LMK och Grenspecialisten initialt får mindre än tio procent av aktierna i Puls.

Sedan starten har Puls dragit igång elva avknoppningsbolag, varav fem är kvar i portföljen. Bland dem finns Adenovir Pharma, som genomfört fas II-studier med blandade resultat, samt Trophea och Oncorena, som ska påbörja de första kliniska försöken under det närmaste året. Senast tillkomna bolaget är Belina, som bygger på resultat från Lunds universitet där en forskargrupp under onkologiprofessorn Håkan Olsson upptäckt att ett existerande läkemedel som används för helt andra ändamål även har effekt på bröstcancerpatienter.

Framöver räknar Sarah Fredriksson med att utöka portföljen till uppåt tio samtida projekt.

– Vi screenar projekt hela tiden och kan nu öka takten på det arbetet. Jag hoppas få in minst ett nytt projektbolag i år, säger hon.

För att klara det ska Puls utöka antalet anställda med en heltidstjänst inom affärsutveckling och en deltidstjänst inom medicinsk utveckling. Idag arbetar fem personer på Puls, varav några deltid.

Erik Olausson

Som Rapidus rapporterade tidigare i dag tar Helsingborgsbaserade Puls in 200 miljoner kronor i två omgångar, varav hälften i april […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.