söndag 28 april 2024

inloggad som

Puls tar portföljbolag till kliniska studier

|  , ,
|  

Under våren plockade Helsingborgsbaserade Puls in 100 av planerade 200 miljoner kronor i riskkapital för att kunna följa med sina portföljbolag under fler utvecklingssteg. Nu inleder ett av dem sina första kliniska studier.

Det är portföljbolaget Trophea som under hösten startar en fas I-studie på sin gel mot hudatrofi, ett tillstånd där huden blir förtunnad av ålder, överdrivet solande eller som en bieffekt vid behandling av exempelvis eksem eller psoriasis. Läkemedelskandidaten består av en kombination av två existerande substanser, som redan används var för sig i andra sammanhang. Det har gjort det prekliniska arbetet lite lättare, menar projektledaren Jeanette Robertsson.

Fas I-studien sköts av det danska kontraktsforskningsbolaget CroxxMed i Hørsholm norr om Köpenhamn.

– Studien beräknas vara klar någon gång under våren, säger Jeanette Robertsson.

För att bekosta arbetet har ägarskaran, med Puls i spetsen, just stoppat in tolv miljoner kronor i Trophea. Företaget, som startades 2016, är först ut i Puls nya strategi att stå för en större del av portföljbolagens utvecklingskostnader och därmed kunna behålla en större ägarandel även efter de första kliniska studierna. Parallellt ska portföljen utökas från dagens fem bolag till uppåt tio.

Erik Olausson

Under våren plockade Helsingborgsbaserade Puls in 100 av planerade 200 miljoner kronor i riskkapital för att kunna följa med sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.