lördag 27 april 2024

inloggad som

Puls blir Aqilion – med ny strategi

|  ,
|  

Helsingborgsbaserade Puls har bytt namn till Aqilion och sjösätter en ny strategi. Med den kan de utvärdera ännu tidigare läkemedelsprojekt genom att skjuta till finansiering för kompletterande studier innan projekten hamnar i bolagsportföljen. Ett första sådant förprojekt har startats med Stockholmsbolaget Immunscape.

– Det gamla namnet var svårt som varumärke. Nytt i strategin är att vi letar tidiga projekt bredare än förr: hos akademiska forskare, mindre uppstartsbolag som har projekt de inte hinner med, eller parkerade projekt hos industrin, säger Sarah Fredriksson, vd för Aqilion.

De har byggt ut organisationen till åtta personer med en affärsutvecklare, en projektledare, samt en kemist och en läkare med forskningskunskap på deltid. Nu ska bolaget arbeta mer aktivt i projekten. Tanken är att ta stora andelar i väldigt tidiga projekt och stå för mycket av utvecklingskostnaderna – för att därmed kunna behålla betydande ägarandelar även efter de första kliniska studierna.

Förra året ökade Aqilion sina finansiella muskler när de tog in 200 miljoner kronor från investerare, varav 100 miljoner som teckningsoptioner som kan lösas in nu i juni.

Sarah Fredriksson tror att de hinner starta två förprojekt till under året. Aqilion har i dag fem portföljbolag samt innehav i ett listat bolag. Det var två år sedan portföljen utökades, då med bolaget Belina som de senare gick ur.

Aqilion har huvudkontor i Helsingborg och kontor i Göteborg nära Sahlgrenska sjukhuset, Lund hos SmiLe Incubator och Stockholm. Bland ägarna finns Länsförsäkringar, Longbow Finance – ett schweiziskt investmentbolag, LMK och Axis-grundaren Martin Gren genom bolaget Grenspecialisten samt privatpersoner.

Elisabet Ottosson

Helsingborgsbaserade Puls har bytt namn till Aqilion och sjösätter en ny strategi. Med den kan de utvärdera ännu tidigare läkemedelsprojekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.