onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Finanskrisen höjer tempot hos såddfinansiären Novo Seeds

Novo Seeds, den danska Novo-koncernens avdelning för såddfinansiering, har utvidgat personalstyrkan för att klara tillströmningen av kapitalbehövande. Sedan årsskiftet har företaget fått omkring 35 projekt att utvärdera, och man har nu anställt Bobby Soni som tidigare arbetat med licensiering och outsourcing på Leo Pharma i Ballerup.

— Finanskrisen gör att många investerare i det tidiga segmentet har det svårt. Men vi är fortfarande aktiva, och därför ser vi ett större inflöde av projekt än när vi startade, säger investeringsansvarige Stephan Christgau.

Hittills har företaget fyra danska småbolag i portföljen och har givit så kallat pre-seed-stöd till två projekt, alla inom läkemedelsområdet. När Novo Seeds startades hösten 2007 var planen att arbeta i hela Skandinavien, och enligt Stephan Christgau börjar man nu se en balans bland de sökande. De projekt som nu utvärderas är från Sverige, Danmark, Norge och Finland. Målet är ytterligare en investering före sommaren och ett par under hösten.

Novo Seeds har såväl Novo A/S som Novo Nordisk Foundation i ryggen, och bolagets egen ekonomi påverkas hittills inte av finanskrisen. Utmaningarna kommer när portföljbolagen behöver mer pengar och Novo Seeds vill gå samman med andra investerare, som i många fall har problem.

— Vi kommer att få arbeta hårt för att resa det nödvändiga kapitalet till våra bolag de närmaste åren. Samtidigt känns det viktigt att förmedla att läget inte är hopplöst, säger Stephan Christgau.

Övriga anställda i Novo Seeds är managing partner Søren Carlsen, investeringsansvariga Henrijette Richter och projektassistent Lone Penbye. I portföljen finns Cytoguide, EpiTherapeutics, MycoTeQ och Inagen.

Lisa Kirsebom

Novo Seeds, den danska Novo-koncernens avdelning för såddfinansiering, har utvidgat personalstyrkan för att klara tillströmningen av kapitalbehövande. Sedan årsskiftet har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.