fredag 21 juni 2024

inloggad som

Finanskrisen höjer tempot hos såddfinansiären Novo Seeds

Novo Seeds, den danska Novo-koncernens avdelning för såddfinansiering, har utvidgat personalstyrkan för att klara tillströmningen av kapitalbehövande. Sedan årsskiftet har företaget fått omkring 35 projekt att utvärdera, och man har nu anställt Bobby Soni som tidigare arbetat med licensiering och outsourcing på Leo Pharma i Ballerup.

— Finanskrisen gör att många investerare i det tidiga segmentet har det svårt. Men vi är fortfarande aktiva, och därför ser vi ett större inflöde av projekt än när vi startade, säger investeringsansvarige Stephan Christgau.

Hittills har företaget fyra danska småbolag i portföljen och har givit så kallat pre-seed-stöd till två projekt, alla inom läkemedelsområdet. När Novo Seeds startades hösten 2007 var planen att arbeta i hela Skandinavien, och enligt Stephan Christgau börjar man nu se en balans bland de sökande. De projekt som nu utvärderas är från Sverige, Danmark, Norge och Finland. Målet är ytterligare en investering före sommaren och ett par under hösten.

Novo Seeds har såväl Novo A/S som Novo Nordisk Foundation i ryggen, och bolagets egen ekonomi påverkas hittills inte av finanskrisen. Utmaningarna kommer när portföljbolagen behöver mer pengar och Novo Seeds vill gå samman med andra investerare, som i många fall har problem.

— Vi kommer att få arbeta hårt för att resa det nödvändiga kapitalet till våra bolag de närmaste åren. Samtidigt känns det viktigt att förmedla att läget inte är hopplöst, säger Stephan Christgau.

Övriga anställda i Novo Seeds är managing partner Søren Carlsen, investeringsansvariga Henrijette Richter och projektassistent Lone Penbye. I portföljen finns Cytoguide, EpiTherapeutics, MycoTeQ och Inagen.

Lisa Kirsebom

Novo Seeds, den danska Novo-koncernens avdelning för såddfinansiering, har utvidgat personalstyrkan för att klara tillströmningen av kapitalbehövande. Sedan årsskiftet har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]