torsdag 25 april 2024

inloggad som

Skånskt mjukvarubolag öppnar filial i USA

Bildanalysföretaget Cognimatics i Lund har vuxit år efter år och 2014 blir inget undantag. Vd Rickard Berthilsson kan nu räkna in företagets största vinst någonsin. Nyöppnat kontor och ökad försäljning i USA är en förklaring.

Under 2014 fortsatte försäljningen av Cognimatics system med matematisk bildanalys till Axiskameror att öka.

— När vi avslutade senaste räkenskapsåret i augusti hade omsättningen ökat med 35 procent. Den ligger nu mellan 17,5 och 18 miljoner kronor, säger Rikard Berthilsson till Rapidus.

Även vinsten ökar och ser ut att landa på knappt fem miljoner kronor före skatt, berättar Berthilsson.

En viktig del i den ökade omsättningen är bättre försäljning i USA. I somras öppnade företaget sitt första utländska kontor i Miami, Florida. Än så länge finns där bara en anställd för amerikansk support, men en säljare ska rekryteras. Med dem kommer företaget ha 16 anställda, även det en ökning från förra årets nio.

Alla Cognomatics övervakningssystem baseras på kameror från Axis, kombinerade med en automatisk bildanalys som räknar människor och samlar in statistik. Storsäljaren är TrueView People Counter, som helt enkelt räknar passerande människor i ett område. Fler nya produkter börjar ta fart, berättar Rikard Berthilsson.

— I år lanserade vi en räknare som kan användas till kassaköer på till exempel Ica. Vi släppte även en säkerhetsapplikation som kan varna om två personer går genom dörren samtidigt eller om någon går i fel riktning, säger han.

Under 2015 planerar de att släppa ett mer avancerat system som ska analysera besökarnas kön och ålder, för att ge ytterligare specifik statistik. Största delägare i Cognimatics är grundarna Rikard Berthilsson, Karl Åström och Håkan Ardö, samtliga med bakgrund som matematiker på LTH.

Olof Peterson

Bildanalysföretaget Cognimatics i Lund har vuxit år efter år och 2014 blir inget undantag. Vd Rickard Berthilsson kan nu räkna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.