onsdag 19 juni 2024

inloggad som

Skånskt mjukvarubolag öppnar filial i USA

Bildanalysföretaget Cognimatics i Lund har vuxit år efter år och 2014 blir inget undantag. Vd Rickard Berthilsson kan nu räkna in företagets största vinst någonsin. Nyöppnat kontor och ökad försäljning i USA är en förklaring.

Under 2014 fortsatte försäljningen av Cognimatics system med matematisk bildanalys till Axiskameror att öka.

— När vi avslutade senaste räkenskapsåret i augusti hade omsättningen ökat med 35 procent. Den ligger nu mellan 17,5 och 18 miljoner kronor, säger Rikard Berthilsson till Rapidus.

Även vinsten ökar och ser ut att landa på knappt fem miljoner kronor före skatt, berättar Berthilsson.

En viktig del i den ökade omsättningen är bättre försäljning i USA. I somras öppnade företaget sitt första utländska kontor i Miami, Florida. Än så länge finns där bara en anställd för amerikansk support, men en säljare ska rekryteras. Med dem kommer företaget ha 16 anställda, även det en ökning från förra årets nio.

Alla Cognomatics övervakningssystem baseras på kameror från Axis, kombinerade med en automatisk bildanalys som räknar människor och samlar in statistik. Storsäljaren är TrueView People Counter, som helt enkelt räknar passerande människor i ett område. Fler nya produkter börjar ta fart, berättar Rikard Berthilsson.

— I år lanserade vi en räknare som kan användas till kassaköer på till exempel Ica. Vi släppte även en säkerhetsapplikation som kan varna om två personer går genom dörren samtidigt eller om någon går i fel riktning, säger han.

Under 2015 planerar de att släppa ett mer avancerat system som ska analysera besökarnas kön och ålder, för att ge ytterligare specifik statistik. Största delägare i Cognimatics är grundarna Rikard Berthilsson, Karl Åström och Håkan Ardö, samtliga med bakgrund som matematiker på LTH.

Olof Peterson

Bildanalysföretaget Cognimatics i Lund har vuxit år efter år och 2014 blir inget undantag. Vd Rickard Berthilsson kan nu räkna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.