tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Lunds universitet jagar nytt industriprojekt på EU-nivå

Lunds universitet slåss redan om att få del av jättelika EU-satsningen Food4Future inom livsmedelsektorn. Idag kan Rapidus berätta att universitetet även försöker ta hem industriprojektet Added-Value Manufacturing, vilket skulle betyda ytterligare mångmiljoninvesteringar i regionen.

Food4Future och Added-Value Manufacturing är båda exempel på så kallade Knowledge and Innovation Communitys, KIC:s. Tre KIC är redan utrullade och i fjol somras godkände EU ytterligare fem stycken. Var och en med en planerad omsättning på runt 1,5 miljarder kronor.

Lunds universitet och Köpenhamns universitet ingår i konsortiet Foodbest som sedan ett antal år tillbaka kämpar om att ta hem Food4Future. Redan förra året kände sig Bengt Streijffert, företrädare för konsortiet på Lunds universitet, säker på att de kommer ro hem Food4Future. Sedan dess har sannolikheten ökat.

Bengt Streijffert— Vi har för närvarande inga konkurrenter, säger Bengt Streijffert.

Samarbetsparterna inom Foodbest har byggt upp ett nätverk med bland andra Lantbruksuniversitet, PackBridge, Malmö- och Kristianstad högskola, Chalmers, Tetra Laval och Livsmedelsakademin.

Projektet Added-Value Manufacturing syftar till att förnya tillverkningsindustrin, men exakt vilka parter Lunds universitet kommer knyta till sig i jakten på det projektet är oklart.

— Det är helt andra samarbetspartners. Vilka kan jag inte riktigt svara på nu, men det är framför allt den mer klassiska tillverkningsindustrin, säger Bengt Streijffert till Rapidus.

Svenska forskningsföretaget Swerea IVF ansökte redan 2012 om medel från Vinnova för planering inför samma KIC. Bengt Streijffert utesluter inte en framtida fusion med deras ansökan.

— Men det får vi se så småningom.

Under första kvartalet 2016 kommer European Institute of Innovation & Technology ta emot ansökningar för både livsmedelssatsningen Food4Life och Added-Value Manufacturing. Varje KIC finansieras till hälften av parterna inom konsortiet, medan hälften kommer utifrån och delvis bekostas av forskningsprogrammet Horizon 2020 genom just European Institute of Innovation & Technology.

Hanna Sigeman

 

Lunds universitet slåss redan om att få del av jättelika EU-satsningen Food4Future inom livsmedelsektorn. Idag kan Rapidus berätta att universitetet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.