måndag 26 februari 2024

inloggad som

Lunds universitet jagar nytt industriprojekt på EU-nivå

Lunds universitet slåss redan om att få del av jättelika EU-satsningen Food4Future inom livsmedelsektorn. Idag kan Rapidus berätta att universitetet även försöker ta hem industriprojektet Added-Value Manufacturing, vilket skulle betyda ytterligare mångmiljoninvesteringar i regionen.

Food4Future och Added-Value Manufacturing är båda exempel på så kallade Knowledge and Innovation Communitys, KIC:s. Tre KIC är redan utrullade och i fjol somras godkände EU ytterligare fem stycken. Var och en med en planerad omsättning på runt 1,5 miljarder kronor.

Lunds universitet och Köpenhamns universitet ingår i konsortiet Foodbest som sedan ett antal år tillbaka kämpar om att ta hem Food4Future. Redan förra året kände sig Bengt Streijffert, företrädare för konsortiet på Lunds universitet, säker på att de kommer ro hem Food4Future. Sedan dess har sannolikheten ökat.

Bengt Streijffert— Vi har för närvarande inga konkurrenter, säger Bengt Streijffert.

Samarbetsparterna inom Foodbest har byggt upp ett nätverk med bland andra Lantbruksuniversitet, PackBridge, Malmö- och Kristianstad högskola, Chalmers, Tetra Laval och Livsmedelsakademin.

Projektet Added-Value Manufacturing syftar till att förnya tillverkningsindustrin, men exakt vilka parter Lunds universitet kommer knyta till sig i jakten på det projektet är oklart.

— Det är helt andra samarbetspartners. Vilka kan jag inte riktigt svara på nu, men det är framför allt den mer klassiska tillverkningsindustrin, säger Bengt Streijffert till Rapidus.

Svenska forskningsföretaget Swerea IVF ansökte redan 2012 om medel från Vinnova för planering inför samma KIC. Bengt Streijffert utesluter inte en framtida fusion med deras ansökan.

— Men det får vi se så småningom.

Under första kvartalet 2016 kommer European Institute of Innovation & Technology ta emot ansökningar för både livsmedelssatsningen Food4Life och Added-Value Manufacturing. Varje KIC finansieras till hälften av parterna inom konsortiet, medan hälften kommer utifrån och delvis bekostas av forskningsprogrammet Horizon 2020 genom just European Institute of Innovation & Technology.

Hanna Sigeman

 

Lunds universitet slåss redan om att få del av jättelika EU-satsningen Food4Future inom livsmedelsektorn. Idag kan Rapidus berätta att universitetet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.