måndag 29 april 2024

inloggad som

… men efterträds av breddad entreprenörsfond

Detaljerna börjar falla på plats till den nya EU-finansierade riskkapitalfond som till sommaren ska ta över efter Sydsvensk Entreprenörfond. Med ett vidgat fokus kommer potten öka från de 130 miljoner kronor som Sydsvensk Entreprenörfond finansierats med.

Sydsvensk Entreprenörfond har sedan starten 2009 investerat i 17 utvecklingsbolag, däribland Triomed, Verifyter, BoMill och Alligator Bioscience. Minsta investeringsbelopp är två miljoner kronor medan den nya fonden även ska kunna göra såddfinansieringar i tidiga projekt, uppger Sydsvensk Entreprenörfonds vd Lars Persson för Rapidus. Fonden kommer därmed ersätta inte bara Forskarpatent i Syd, utan stora delar av den såddfinansiering som i dag sköts av Almi.

I Sydsvensk Entrepreprenörfond kommer hälften av pengarna från EU:s regionala utvecklingsfond för Skåne och Blekinge, medan regionala och statliga aktörer stått för resten. Förhandlingarna om efterträdarens exakta omfång och inriktning pågår för fullt. Men redan nu står det klart att kassan blir större än för Sydsvensk Entreprenörfond, uppger Lars Persson.

— Den nya fonden ska inte bara göra expansionsinvesteringar utan även såddfinansiering. Därmed behövs mer resurser, säger han.

Erik Olausson

Detaljerna börjar falla på plats till den nya EU-finansierade riskkapitalfond som till sommaren ska ta över efter Sydsvensk Entreprenörfond. Med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.