tisdag 10 september 2024

inloggad som

Forskarpatent i Syd avvecklas trots miljardaffär med Galecto…

Bristol-Meyers Squibbs köp av Galecto Biotech kommer ge hundratals miljoner i utbetalningar till delägaren Forskarpatent i Syd. Men till årsskiftet slutar de båda anställda då verksamheten avvecklas och portföljen, inklusive Galecto-aktierna, sugs upp av Almi.

Forskarpatent i Syd var med och bildade bolaget Galecto 2011 tillsammans med kemiprofessorn Ulf Nilsson och biologiprofessorn Hakon Leffler, båda forskare vid Lunds universitet. Genom att skjuta till två miljoner kronor till patentkostnaderna fick Forskarpatent i Syd en 50-procentig ägarandel i Galecto. Bolaget utvecklar en läkemedelskandidat mot lungfibros baserad på regleringen av galectiner, proteiner i kroppen som visat sig vara inblandade i flera sjukdomsförlopp.

Sedan dess har Novo Seeds, Sunstone Capital, Seed Capital och Merck Serono Ventures pumpat in närmare 100 miljoner kronor i Galecto, vilket spätt ut Forskarpatent i Syds ägarandel. Men fortfarande har bolaget kvar en betydande aktiepost, uppger vd Bert Junno.

Bert Junno— Vi har mindre än tio procent av bolaget, men det blir en ändå en hyfsad penning, säger han till Rapidus.

Avtalet med Bristol-Meyers Squibb innebär att den amerikanska jätten finansierar den vidare kliniska utvecklingen av Galectos läkemedelskandidat och skaffar sig en option på att köpa hela bolaget om alla utvecklingssteg kan fullföljas. Totalt kan affären därmed bli värd 3,3 miljarder kronor, med första utbetalningen 2016.

Miljardaffären blir Forskarpatent i Syds andra exit på samma dag. I går noterades nämligen portföljbolaget Gabather på Aktietorget efter att ha tagit in 6,4 miljoner kronor i en övertecknad nyemission. Men den hektiska veckan till trots är Forskarpatent i Syd snart historia. Bert Junno och kollegan Mikael Lindstam är uppsagda till årsskiftet. Istället tar ägaren Almi och Lars Persson, vd för Sydsvensk Entreprenörfond, över portföljen med målet att sälja ut alla innehav under 2015.

— Forskarpatent i Syd har varit ett bra verktyg för att hantera nya uppfinningar på universiteten. Men det har funnits en kritik mot att det finns för många aktörer i innovationssystemet, det här är ett sätt att rensa upp, säger Lars Persson till Rapidus.

Sedan starten 1997 har ägarna, med dåvarande Innovationsbron i spetsen, skjutit till över 60 miljoner kronor till Forskarpatent i Syd. Senast bolaget investerade i nya projekt var 2009, sedan dess har bolaget istället rensat i portföljen. Utöver Galecto och Gabather finns i dag en handfull projekt och patent kvar, däribland bolaget Aptahem, där Mikael Lindstam blir vd. Bert Junno har redan tillträtt som vd för Gabather.

Erik Olausson

Bristol-Meyers Squibbs köp av Galecto Biotech kommer ge hundratals miljoner i utbetalningar till delägaren Forskarpatent i Syd. Men till årsskiftet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Small Cap Partners riktar om fokus med sjätte investeringsbolaget

    Malmöbaserade Small Cap Partners drar igång sitt sjätte investeringsbolag, SCP VI. För Rapidus berättar bolaget hur mycket pengar det gäller och vad de ska användas till.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Smile Inject injicerar kapital

    Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital går in i tre nya bolag. Investeringar i ytterligare två bolag ska göras under hösten, sedan stängs den första rundan. Nästa år öppnas en ny.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Spotlight hoppas på räntesänkning

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group fortsätter att lägga verksamheter på is. Det framgår av rapporten för årets andra kvartal. Vd Peter Gönczi hoppas nu att räntesänkningar ska sätta fart på finansmarknaden.

  • Börsfallet: ”Osäkerheten har ökat igen”

    Det senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.