söndag 28 april 2024

inloggad som

Inget lyft i sikte för skånsk konjunktur

|  
|  

Efter en lite hoppfullare vår sprider sig åter osäkerheten i det skånska näringslivet. Enligt den färska undersökning som Svenskt Näringsliv publicerar i dag står utvecklingen i länet still och Skåne halkar därmed ytterligare efter övriga riket.

En majoritet av de 850 skånska företagen i Svenskt Näringslivs panel räknar visserligen med att såväl produktionen som investeringarna kommer öka något de närmaste sex månaderna, men övervikten är liten och bland de lägsta för något län i landet. Merparten är dessutom pessimistiska vad gäller rekryteringsbehovet det närmaste halvåret.

— Vi hade förväntat oss en uppgång eftersom det såg ljusare ut i våras, men konjunkturuppgången verkar ha kommit av sig, säger Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér till Rapidus.

Han pekar på den politiska osäkerheten inför och efter valet som ett skäl till att många väntar med att investera och anställa. Samtidigt finns det branscher där problemet snarare är att hitta tillräckligt många att rekrytera, menar Rolf Elmér och nämner life science-branschen och spelutvecklingsbolagen som exempel.

— Där är problemet snarare att hitta rätt kompetens och att det är ont om bostäder i Malmö och Lund för de som vill flytta hit, säger han.

Erik Olausson

Efter en lite hoppfullare vår sprider sig åter osäkerheten i det skånska näringslivet. Enligt den färska undersökning som Svenskt Näringsliv […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.