torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Nasdaq-veteran ska ta Sol Voltaics till marknaden

Inför starten av pilotproduktionen på Scheelevägen i Lund hämtar nanoteknikbolaget Sol Voltaics en ny vd från Silicon Valley. Erik Smith kommer närmst från en post som divisionschef på Nasdaqnoterade Flextronics, en teknikkoncern med 26 miljarder dollar i omsättning.

Sol Voltaics är i full färd med att bygga upp en produktionsanläggning i pilotskala i Active Biotech-huset i nordöstra Lund. Innan jul ska produktionen vara igång och under 2015 räknar affärsutvecklaren Erik Olsson med att bolagets film med nanotrådar ska kunna börja testas ute i industrin.

Erik Olsson— Erik Smith har en internationell bakgrund, vilket är det vi behöver när vi ska ut på marknaden, säger han till Rapidus.

Smith har de senaste åren varit chef för Flextronics solenergi- och halvledardivision, som bara den omsätter en halv miljard dollar om året. Han har även ett förflutet som styrelseledamot i schweiziska solcellstillverkaren Attolight. Han ersätter Mats Reimark, som varit tillförordnad vd sedan amerikanen David Epstein lämnade bolaget förra hösten.

Sol Voltaics fick 2013 in drygt 100 miljoner kronor från Energimyndigheten och tunga investerare som Industrifonden, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management för att bygga upp sin produktionsprocess av nanotrådar för solceller. Trådarna, som består av galliumarsenid, skapas i en gaskammare genom en patenterad metod kallad aerotaxy och kommer ut som ett pulver. Genom olika steg överförs nanotrådarna sedan till en tunn, genomskinlig film som är den Sol Voltaics ska sälja. Filmen fästs utanpå kiselsolceller för att öka verkningsgraden.

Efter att systerbolaget Glo 2010 fick Nasdaq-veteranen Fariba Danesh som ny vd har den verksamheten steg för steg flyttat till Silicon Valley. Men Sol Voltaics kommer även framöver ha sin bas i Lund, uppger Erik Olsson.

— Vi var rädda att vi skulle behöva göra samma sak, flytta utomlands för att kunna attrahera rätt kompetens. Men vi har lycktas få folk att komma hit istället. Stora delar av ledningsgruppen har flyttat till Lund från olika håll i världen, säger han.

Erik Olausson

Inför starten av pilotproduktionen på Scheelevägen i Lund hämtar nanoteknikbolaget Sol Voltaics en ny vd från Silicon Valley. Erik Smith […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]