onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Sony Mobile skonar Lund — i huvudsak

Som Rapidus tidigare berättat är Sony Mobile i färd med att göra sig av med 1.000 anställda. Nu står det klart att nedskärningen i huvudsak görs i Kina. Beskedet kom i slutet av förra veckan — då bolaget också aviserade att högsta mobilchefen Kunimasa Suzuki lyfts åt sidan.

I samband med att Sony presenterade sin delårsrapport gick koncernen ut med ytterligare en nedjustering av försäljningsprognosen för Xperia-serien. Primärt är det marknaden i Kina som sviktar, och det är också där som största delen av det aktuella sparpaketet hamnar.

— Neddragningarna kommer i huvudsak ske i Kina. Det stora flertalet av de 1.000 som berörs finns i Peking. Något mer specifikt besked för Lund har vi inte i dagsläget, säger kommunikationsansvariga Kajsa Petersson till Rapidus.

Nyckelperson för Sony Mobile framöver blir Hiroki Totoki från Sonys finansavdelning. Han tar den 16 november över som vd efter Kunimasa Suzuki, som efter drygt två år alltså får kliva åt sidan för annat jobb i koncernen.

— Vi avvaktar nu och måste se vad detta nya ledarskap innebär, hur Hiroki Totoki vill driva bolaget, säger Kajsa Petersson.

Sony Mobile redovisar en förlust för perioden juli-september på 172 miljarder yen, motsvarande 11 miljarder kronor. Bakom ligger en gigantisk nedskrivning av mobilsegmentet efter överraskande svag försäljningsutveckling. Under juli-september omsatte mobilerna 20 miljarder kronor, vilket rensat från positiva valutaeffekter var en minskning med 4 procent.

Sony Mobile har totalt 7.100 anställda. De cirka 2.000 medarbetarna i Lund sysslar primärt med mjukvaruutveckling.

Kristian Svensson

Som Rapidus tidigare berättat är Sony Mobile i färd med att göra sig av med 1.000 anställda. Nu står det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.