fredag 24 maj 2024

inloggad som

Från storm till krasch för Maersk

|  
|  

Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för tre veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

En klippa inom dansk företagsekonomi, rederiet Maersk, har gjort en vändning det senaste året – åt fel håll. Det kommer att ta flera år att rätta till, enligt Nordnets danska investeringsekonom Per Hansen.

Maersk redovisade en rekordvinst för 2022 på 203 miljarder danska kronor. Aktien stod på topp. Men nu är nästan två tredjedelar av det aktievärdet borta.

Från en kurs på över 24.000 danska kronor per aktie vid toppen 2022 har aktien rasat till runt 9.000 danska kronor. Tidvis har den legat ännu lägre. Maersk ligger nu i botten av C25-indexet över ledande danska aktier, vilket är unikt.

Olyckorna har kommit slag i slag för Maersk de senaste månaderna.

I december 2023 tappade ett Maersk-fartyg 46 containrar överbord under en storm. De var bland annat fyllda med kylskåp, skor och plastpåsar med sprutor som sedermera flöt upp på danska stränder.

Maersk gjorde sedan marknaden besviken med en dålig prognos för 2024. Bolaget var tvunget att bromsa ett ambitiöst återköp av aktier eftersom det blev för dyrt.

Och i slutet av mars inträffade den ödesdigra kraschen då ett fartyg chartrat av Maersk körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore, USA. Kollisionen fick aktien att falla med 6 procent.

Per Hansen på Nordnet i Danmark följer Maersk-aktien på nära håll och manar till lugn, då det är ett robust bolag.

– Maersk är inte i trubbel, de har bara fattat dåliga beslut, säger Per Hansen till Rapidus.

Han ser hopp för bolaget, men först under de kommande åren.

– Man kan nog säga att 2024 kommer att vara utmanande. Och så hoppas vi att 2025 blir lite bättre och att 2026 innebär en vändning. På kort sikt utmanas Maersk av försvagade ekonomier vilket innebär att fler fartyg som saknar något att segla med.

Per Hansen ser Maersks utmaningar i tre steg. Men det inkluderar inte förlorade containrar eller brokollisioner.

Under 2021 och 2022 hade Maersk rekordresultat. Det innebar överinvesteringar i fartyg. De levereras kommande år när fraktpriserna har sjunkit. Maersk har 700 fartyg. De närmaste åren levereras mer än 20 metanoldrivna fartyg.

Den andra utmaningen är att varuvolymen minskar när Europa har lägre tillväxt. Därför kan Maersk inte vara säkra på att containrarna kommer att fyllas.

För det tredje finns det dåliga förväntningar på årsredovisningen den 2 maj. Bland annat för att Maersk har avtal om fraktpriser som gällde före den 7 oktober, då kriget mellan Israel och Gaza bröt ut.

– Maersk har mycket att stå emot med, det är en utmanande tid, konkluderar Per Hansen.

Rapidus har sökt Maersk som avstår att kommentera.

Keld Broksø

Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.