fredag 12 april 2024

inloggad som

Djupdykning för Sturup

|  
|  

Trafiken på Malmö Airport fortsätter att gå ned. Nya siffror från Swedavia för februari visar att den skånska flygplatsen går sämst i landet. Så här mycket faller trafiken.

Rapidus talade med Malmö Airports flygplatschef Karin Öhrström i december gällande de fallande skånska flygtrafiksiffrorna. Då sa hon att trenden var tillfällig och att trafiken ökade under 2023 sett till helåret.

Nya siffror för februari i år visar dock upp en annan bild. Trafiken på Sturup, mätt i antalet resenärer, minskade med 28 procent jämför med samma månad i fjol. Inrikesresenärerna var 12 procent färre medan utrikesresenärerna var 46 procent färre.

Därmed är Malmö Airport på en blytung jumboplats bland landets flygplatser. Bromma och Luleå flygplats är näst sämst med en minskning på totalt 9 procent. Landvetter i Göteborg och Arlanda ökade bägge med 7 procent och där var det utrikesresandet som stod för ökningen.

Det finns en enda datapunkt som är sämre än Malmö i februari. Det var Brommas utrikesresenärer som var 69 procent färre än under samma månad 2023.

Rapidus fick inte någon ny kommentar från Karin Öhrström i dag, men vid vår förra intervju sa hon att det främst är affärsresenärerna som inte kommit tillbaka efter pandemin i samma utsträckning som fritidsresenärerna.

Sturup har även fraktflyg som inte ingår i sifforna och där hoppas Karin Öhrström på en återhämtning. Resebolaget TUI kommer i sommar att köra charter från Malmö med direktlinjer till Kos, Mallorca, Rhodos och Turkiet.

Gunnar Wrede

Trafiken på Malmö Airport fortsätter att gå ned. Nya siffror från Swedavia för februari visar att den skånska flygplatsen går sämst i landet. Så här mycket faller trafiken.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 


  • Sturups minskning tillfällig

    Svenska medier larmade nyligen om att inrikesflygandet minskade under november. Rapidus har tittat närmare på statistiken från Malmö Airport, som bland annat sänktes av affärsresandets svaga utveckling.

  • Affärsresenärer fortsätter att undvika flyg

    Resandet från Malmö Airport har inte hämtat sig från pandemin än och till stor del är det affärsresandet som drar […]