söndag 28 april 2024

inloggad som

Sturups minskning tillfällig

|  ,
|  

Svenska medier larmade nyligen om att inrikesflygandet minskade under november. Rapidus har tittat närmare på statistiken från Malmö Airport, som bland annat sänktes av affärsresandets svaga utveckling.

När Swedavia släppte sin årliga statistik över resandet genom svenska flygplatser rapporterade flera medier om Malmö Airports bottenplacering. I november minskade nämligen antalet resenärer i Sturup med 21 procent jämfört med samma månad 2022.

Rapidus har pratat med Malmö Airport, som tagit fram ytterligare uppgifter på vår begäran.

För det första innebar minskningen i november mest en inbromsning på ett annars växande 2023. Mellan januari och november 2023 ökade antalet resenärer i Malmö Airport med 3 procent. Minskningen i november beror enligt Karin Öhrström, avgående flygplatschef, bland annat på Wizz Airs neddragningar i Malmö – som rapporterades i höstas men börjar märkas nu under vintern.

– Generellt sett är november en svag månad och vi har också en situation nationellt med ett inrikesresande som inte återhämtat sig sedan pandemin. Men den långa trenden är ökande, även om takten på ökningen har avtagit i och med vintertrafiken, säger hon.

Det minskade inrikesflygandet kan främst härledas till ett minskat affärsresande jämfört med innan pandemin, framför allt dagsturer.

– Vi kan se en långsammare återhämtning för affärsresandet, medan fritidsresandet fortsätter att återhämta sig i en snabbare takt, säger Karin Öhrström.

Malmö Airport är en hub för fraktflyg som inte ingår Swedavias statistik. Rapidus har tidigare rapporterat att pandemin innebar en ökning för det affärsområdet i Sturup, både sett till fraktvolymer och priser. Men tillväxten avtog snabbt.

– Under 2022 kunde vi dock se en förbättring både globalt och hos oss. Hittills i år ser vi en svagare utveckling än 2022, men minskningen är mindre i slutet av 2023. Vi tror dock att frakten kommer att återhämta sig under 2024, säger Karin Öhrström och fortsätter:

– Vi och våra samarbetspartners fortsätter även att satsa vidare på Malmö Airport för att stärka tillgängligheten långsiktigt, flygplatsen är viktig för regionen och för tillgängligheten till och från södra Sverige. TUI satsar exempelvis vidare på Malmö Airport under sommarsäsongen 2024 och utökar utbudet nya charterlinjer till Kos, Mallorca, Rhodos och Turkiet. Vi på Swedavia med partners har även gjort en större kommersiell satsning på flygplatsen under året och öppnat hela fem nya kommersiella enheter för att stärka utbudet och resenärsupplevelsen.

Emiliano Strauss

Svenska medier larmade nyligen om att inrikesflygandet minskade under november. Rapidus har tittat närmare på statistiken från Malmö Airport, som bland annat sänktes av affärsresandets svaga utveckling.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.