fredag 3 maj 2024

inloggad som

Fastighetskungar satsar på Helsingborg

|  
|  

Victoria Park-gänget nöjer sig inte med att köpa Sveriges högsta byggnad. Ett annat bolag med förra Victoria Park-vd:n Peter Strand i spetsen, Swedish Logistic Property med säte i Malmö, växer snabbt inom logistikfastigheter. Fokus ligger på Helsingborg.

För bara ett par dagar sedan kom nyheten att Doxa, ett bolag med Greg Dingizian som initiativtagare, köper bygg- och fastighetsbolaget Serneke med dess skyskrapeprojekt Karlatornet i Göteborg, som går om Turning Torso som Sveriges högsta byggnad.

Mindre känt är att i princip samma gäng – Peter Strand, Mikael Hofmann, Greg Dingizian och Erik Selin – för fem år sedan gick ihop och grundade SLP.

De senaste fyra åren har bolaget i snitt förvärvat en fastighet i månaden och idag är SLP ett nischat bolag med ett renodlat logistikbestånd. SLP köper fastigheter som går att förädla, eller så river man och bygger nytt. Därefter läggs fastigheten in i förvaltning och förhoppningsvis blir det ytterligare en kassako.

– På så sätt får vi in pengar som vi sedan kan investera i nya fastigheter. Det här har varit modellen från början och planen är att fortsätta samma resa. För att göra våra fastigheter ännu mer attraktiva har vi ett tydligt hållbarhetstänk, där vi exempelvis tar in solceller, elbilsladdning och uppfyller en viss energistandard, säger Peter Strand.

Enligt rapporten för årets första kvartal, som kom på onsdagen, är SLP:s fastigheter värda 8,7 miljarder kronor. Hyresintäkterna ökade med 39 procent och uppgick till 134 miljoner kronor under kvartalet.

– Vi är jättenöjda. Efterfrågan på logistikfastigheter och framför allt hållbara sådana ökar kontinuerligt. Flera svenska företag flyttar sina lager till Sverige. Omvärlden har förändrats de senaste åren och även den digitala handeln, vilket ger en ordentligt skjuts till logistikfastigheter, säger Peter Strand, som från och med idag lämnar över vd-posten till SLP:s finanschef Tommy Åstrand.

Peter Strand ska nu, i rollen som arbetande vice ordförande, hålla fullt fokus på transaktioner, i och med en jättesatsning i Helsingborg. Satsningen handlar om att tillsammans med en annan aktör bygga nya logistikfastigheter i Långeberga, där bland annat Ica har ett stort lager.

– Planprogrammet, som gäller en yta om 950.000 kvadratmeter (motsvarande cirka 160 fotbollsplaner, red), är klubbat av Helsingborgs stad med målsättningen att det ska vara klart 2025. Normalt sett förvärvar och förädlar vi befintliga fastigheter, men i detta fallet har vi dialog med kunder som söker en viss etablering och då bygger vi nytt. Det är ett attraktivt case, säger Peter Strand.

Just Helsingborgsregionen är strategiskt viktig för SLP och enligt Peter Strand vill bolaget växa vidare där.

– Helsingborg med sin hamn nämns ofta som Sveriges logistikstad nummer ett. I kombination med vägnätet söderut har Helsingborg ett väldigt bra kommunikationsläge.

Martin Linderoth

Victoria Park-gänget nöjer sig inte med att köpa Sveriges högsta byggnad. Ett annat bolag med förra Victoria Park-vd:n Peter Strand […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.