lördag 9 december 2023

inloggad som

Vingligt i Move By Bike

Cykeltransportfirman Move By Bike köper konkurrenten Bzzt i Malmö. Betalningen sker med egna aktier vilket skapar en helt ny ägarbild i bolaget.

Move By Bike har haft ett tufft år och i augusti upprättade bolaget en kontrollbalansräkning sedan mer än hälften av aktiekapitalet var förbrukat. Sedan dess har vd Lisette Hallström jagat lösningar på situationen.

Lösningen blir att Move By Bike köper den mindre, men kassastabila, konkurrenten Bzzt. Betalningen sker med egna aktier samtidigt som Move By Bike kan räkna in Bzzt:s kassa i de egna räkenskaperna. Det akuta konkurshotet är därmed avvärjt.

– Utifrån sett kan det se ut som att vi varit i akut kris, men vi har inte varit oroliga. Det har funnits alternativ till finansiering hela tiden, men vi har haft många alternativa diskussioner samtidigt och det drog ut på tiden så pass att vi fick upprätta en kontrollbalansräkning, säger Lisette Hallström.

I den nya konstellationen står Move By Bike för cirka 20 Mkr i omsättning, medan Bzzt står för cirka 10 Mkr. Däremot kommer Bzzt:s aktieägare att få mer än 50 procent av aktierna genom samgåendet.

– Bzzt har ungefär 250 aktieägare och minst 67 procent av dessa måste acceptera affären för att den ska gå igenom, vilket redan är säkrat. Som kollektiv får de över 50 procent av aktierna i Move By Bike. Det är inte lätt att vara tuff när man värderas på börsen, förklarar Lisette Hallström.

Huvudägaren i Move By Bike, Malmöentreprenören Behdad Ansari, blir därmed kraftigt utspädd. Han är även grundare och vd för IT-konsulten Devoote i Malmö.

Ägarförhållandena i bolaget är dock inte avgjorda. Senare i år avser Move By Bike att genomföra en företrädesemission på maximalt 28 Mkr. 

– Det återstår att se vilken effekt på ägarbilden som nyemissionen får, säger Lisette Hallström.

Det är ännu inte bestämt hur det nya bolaget ska göra med varumärkena Move By Bike och Bzzt. Move By Bike startades som en flyttfirma medan Bzzt främst levererar bud och e-handelsprodukter.

– Vår digitala plattform gör att vi snabbt och enkelt kan koppla ihop oss med e-handlare och butiker. Kombinationen med MoveByBikes operationella erfarenhet och styrka gör oss väldigt attraktiva som logistikpartner, säger Bzzt:s vd Sven Wolf i ett pressmeddelande (th).

Gunnar Wrede

Move By Bike köper konkurrent och avvärjer det akuta konkurshotet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad