fredag 12 april 2024

inloggad som

335 Mkr till Rapidus-34:a

Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.

– Kapitalet ska täcka vår runway inför våra första kliniska studier, som vi hoppas ska kunna starta i slutet av 2026. Så det är fortfarande mycket pre-kliniskt arbete kvar, samtidigt som vi vill utöka vår projektpipeline, säger Asgards vd Cristiana Pires.

Serie a-rundan leds av den tyska riskkapitalfonden RV Invest och Johnson & Johnson Innovation, tillsammans med de tidigare delägarna Industrifonden, Novo Holdings och Boehringer Ingelheim Venture Fund.

– Vi har lyckats visa väldigt lovande data och åstadkommit mycket sedan forskningen knoppades av från Lunds universitet 2018. Vårt tillvägagångssätt är helt unikt inom immunterapi, säger Cristiana Pires.

Konceptet går ut på att omprogrammera cancerceller till friska och fungerande celler. Teknologin, som visat sig fungera på mänskliga celler, ska vara applicerbar på alla typer av cancer.

Hur har ni gjort för lyckas landa så tunga investerare i ett så tidigt skede?

– Vi har väldigt, väldigt lovande data, svarar Cristiana Pires.

Lundabolaget ska nu dubbla personalstyrkan till cirka 20 personer inom ett par år.

Asgards medgrundare Fàbio Rosa (till vänster i bild) är vetenskaplig chef i bolaget och i fjol utsåg Rapidus honom till en 34:a, det vill säga en av 34 framgångsrika entreprenörer som är max 34 år. De övriga två grundarna är Cristiana Pires och professor Felipe Pereira(t.h). Trion är forskare vid Avdelningen för molekylärmedicin och genterapi vid Lunds universitet.

Asgard Therapeutics är verksamt inom företagsinkubatorn Smile i Lund.

Emiliano Strauss

Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.