måndag 22 juli 2024

inloggad som

Långt kvar för byggsektorn i klimatpåverkan

|  

Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat med 29 procent. Utsläppen från nyproduktion släpar dock rejält efter. Det visar en rapport om hållbarhet i fastighetsbranschen från Sparbanken Skåne.

Utsläppen från nyproduktion har under perioden bara minskat med 4 procent, står det i rapporten som tagits fram i samarbete med Öresundsinstitutet.

Rapporten pekar dock på att branschen verkar har börjat vakna när det gäller själva byggandet. Från ett fokus på energieffektiviseringar börjar nu hållbarhetsarbetet alltmer inriktas på byggmaterialens och byggprocessens inverkan på klimatet.

Kraven på omställning kommer inte bara från bygg-och fastighetsbolagen själva. Teresa Mattisson, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Corem, säger i rapporten att trycket även kommer från investerare och finansiärer. Eftersom branschen har ett stort behov av kapital kan dessa ställa långtgående krav.

Därtill kommer ny lagstiftning och EU-direktiv som måste följas. Den 1 januari 2022 blev det till exempel lagkrav på en klimatdeklaration för alla nya byggnader i Sverige. Det kan även komma att bli aktuellt att införa ett maxgränsvärde för växthusgasutsläpp från nya byggnader. Enligt Boverket kan en sådan regel börja gälla tidigast 1 juli 2025. Ovanpå detta kommer EU:s krav på hållbarhetsredovisningar från stora företag att skärpas från och med 1 januari 2024.

Bygg-och fastighetssektorn svarar för en femtedel av hela Sveriges växthusgasutsläpp. Rapporten pekar på Region Skånes klimatmål om 80 procent mindre utsläpp av växthusgaser till år 2030.

Av rapporten framgår också att byggandet av bostäder i Skåne minskade med 62 procent under första halvåret i år, jämfört med samma period i fjol.

Gunnar Wrede

Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat, men nyproduktioner släpar rejält efter i klimatarbetet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Danska arkitekter stänger i Malmö

    Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

  • Svenska arkitekter lider också

    Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

  • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

    Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.