fredag 12 april 2024

inloggad som

Danska arkitekter stänger i Malmö

|  
|  

Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

Den svenska byggkollapsen har orsakat förluster på mer än 30 miljoner danska kronor för Danmarks största arkitektkontor Arkitema, med huvudkontor i Carlsbergbyen i Köpenhamn. Nu stänger Arkitema sitt Malmökontor och nio anställda sägs upp.

– Vi anpassar oss till marknaden och beslutade därför att stänga i Malmö. Arkitektkontoret kommer officiellt att stängas den 31 mars 2024, säger Arkitemas vd Glenn Elmbæk.

Bland annat skulle Arkitema rita två nya fastigheter i Castellums företagspark Edison Park i Lund, men nu är det ett av flera svenska projekt som gått i stå för det danska bolaget.

– Svenskt bostadsbyggande minskar kraftigt på grund av stigande räntor. Det har skapat en hård broms i nya projekt, säger Glenn Elmbæk.

Resultatet före skatt slutade på minus 34 miljoner danska kronor. Året innan var motsvarande siffra plus 2,6 miljoner Dkk.

Bolaget, som ägs av rådgivningsjätten Cowi, har dessutom fått se sitt egna kapital bli reducerat av den svenska marknaden. Det har sjunkit med 10,1 miljoner Dkk sedan 2022 – från 64,1 miljoner till 54,1 miljoner Dkk. I årsredovisningen anges följande:

“Nedgången drivs av en kollapsad marknad i Sverige och ett antal projekt i Danmark som skjutits upp eller ställts in.”

Vd:n för Arkitema, Glenn Elmbæk, tillträdde vid årsskiftet och säger att han redan då förväntade sig en rejäl nedgång i Sverige.

– Redan i början av 2023 stod det klart att den svenska byggbranschen var hårt pressad och att arkitektbranschen i stort var på nedgång, säger han.

Ledningen förväntar sig endast en liten ökning av intäkterna 2024. Enligt Glenn Elmbæk ska det ske med hjälp av synergier med ägarna i Cowi.

– Vi förväntar oss att den svenska regeringen ska initiera ytterligare initiativ för den gröna omställningen, där vi tillsammans har starka kompetenser och Arkitema kan bidra med arkitektonisk professionalism, säger han.

Arkitema har 580 anställda som driver projekt i hela Norden. Förutom design erbjuder bolaget även tjänster inom stadsplanering.

Keld Broksø

Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.