fredag 12 april 2024

inloggad som

Motgång för Greg och Percy

|  
|  ,

Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en kvarts miljard kronor.

Sent på skärtorsdagen skickade Doxa ut ett pressmeddelande med informationen att helårsresultatet för 2023 inte blir 543 miljoner kronor, vilket bolaget uppgav i bokslutskommunikén den 15 februari. Resultatet minskas 251 Mkr till 292 Mkr.

Orsaken uppges vara att innehavet i bygg- och fastighetsbolaget Serneke Group skrivs ned, vilket i sin tur beror på att Serneke sålt fastighetsprojekt som medför att innehavet i Serneke måste skrivas ned.

De försäljningar som avses berättade Rapidus om i januari, där nästan hälften av byggprojektet Karlastaden i Göteborg såldes. Trots att dessa affärer gjordes i år påverkar de Sernekes värdering redan per balansdagen vid årsskiftet.

Rapidus har utan framgång sökt Doxas vd, Victor Persson. Men att försäljningarna innebär en nedskrivning tolkar Rapidus som att projekten sålts med förlust.

Doxa fick in en köpeskilling på 650 Mkr från försäljningen.

I pressmeddelandet står det även lite kryptiskt att ”separationen mellan Sernekes entreprenadverksamhet och projektutveckling till två självständiga bolag har belyst en ökad komplexitet som bidragit till en högre riskpremie vid värdering av Doxas aktieinnehav i Serneke”.

Nu på tisdagen meddelade Doxa att Sernekes vd och grundare Ola Serneke lämnar sin post i Serneke för att ta en roll som styrelseledamot i Doxa.

Gunnar Wrede

Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.