måndag 22 juli 2024

inloggad som

Svenska arkitekter lider också

Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

Svenska arktiektbyråer med verksamhet i Skåne ser ännu ingen ljusning i orderläget. Den största firman, White Arkitekter, förväntar en ljusning tidigast i sista kvartalet i år.

– Vi ser ännu ingen vändning i orderläget, säger Alexandra Hagen, koncernchef på White.

Bilden hon tecknar är att det finns fler projekt att lämna anbud på, framför allt i Stockholm, men att det är fortsatta utmaningar med uppdrag som inte sätts i gång. Det är fortsatt bra fart på statliga och kommunala uppdrag, men när det gäller kontor och bostäder står det still.

– Den marknaden har gått i ide, säger hon.

Hon pekar på att de förväntade räntesänkningarna är avgörande för att bostadsmarknaden ska lossna. 

– Bostäder måste börja säljas och bostadspriserna måste fortsätta en positiv trend uppåt för att nybyggen ska sättas i gång.

När det gäller kontorslokaler är det inte bara konjunkturen som spelar in.

– Under pandemin etablerades hemmajobbandet och det har ju fortsatt. Nu anpassar företagen sina lokaler efter det. Det i kombination med indexhöjningarna av hyrorna innebär att det uppstår vakanser för fastighetsbolagen, säger hon och fortsätter:

– Jag tror vi kommer att börja rita bostäder igen i slutet av detta år. Sedan tar det minst ett år för byggena att sättas i gång. Så en nystart i bostadsbyggandet ligger ungefär två år fram i tiden.

White gjorde nedskärningar redan för ett år sedan för att anpassa kostnaderna efter efterfrågan. Alexandra Hagen tror att många arkitektfirmor kommer ha det fortsatt tufft under våren.

Fojabs kontorschef i Malmö Carl Kylberg säger att det nu är affärsområdet för samhällsbyggande som genererar affärer.  

– Vi går lite mot strömmen, det finns ingen annan kollega i branschen som jag har hört säga att det går bra. För oss har det vänt efter en dipp i höstas och jag har börjat återanställa folk som jag tidigare sa upp. Vi har tappat jättemycket i bostadsbyggandet, ställt om till samhällsbyggande och satsar på vård, skolor och säkerhetsklassade byggnader. Det har gjort att orderingången just nu är okej, men det finns fortfarande många investeringssvårigheter hos våra beställare. Bankräntorna slår helt enkelt ut kalkylerna, säger Carl Kylberg på Fojab.

Han får medhåll från Emma Nilsby, Tengboms kontorschef i Malmö, som också påverkas av räntorna. 

– Det är tufft precis som förra året och vi ser fortfarande ingen direkt ljusning. Vi har flera mindre projekt, men de stora projekten kommer inte i gång. Vi väntar in räntesänkningar och hoppas att de får i gång marknaden under året. En lägre ränta är den största faktorn som avgör om vi får se en ljusning framöver. Samtidigt har vi en enorm prispress i vår bransch vilket påverkar lönsamheten, säger hon.

Rapidus har även kontaktat de skånska regioncheferna för Krook & Tjäder, Tyréns och Sweco, som alla avböjer att kommentera den rådande konjunkturen.

Martin Linderoth
Gunnar Wrede

Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Danska arkitekter stänger i Malmö

    Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

  • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

    Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.

  • “Räntesmällen är tagen nu”

    Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.

  • Sänkta fastighetsvärden i skånska bolag

    De båda skånska fastighetsbolagen Acrinova och Sydsvenska Hem åker på rejäla snytingar i sina resultatrapporter. I båda fallen är boven räntan.