fredag 12 april 2024

inloggad som

Svenska arkitekter lider också

Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

Svenska arktiektbyråer med verksamhet i Skåne ser ännu ingen ljusning i orderläget. Den största firman, White Arkitekter, förväntar en ljusning tidigast i sista kvartalet i år.

– Vi ser ännu ingen vändning i orderläget, säger Alexandra Hagen, koncernchef på White.

Bilden hon tecknar är att det finns fler projekt att lämna anbud på, framför allt i Stockholm, men att det är fortsatta utmaningar med uppdrag som inte sätts i gång. Det är fortsatt bra fart på statliga och kommunala uppdrag, men när det gäller kontor och bostäder står det still.

– Den marknaden har gått i ide, säger hon.

Hon pekar på att de förväntade räntesänkningarna är avgörande för att bostadsmarknaden ska lossna. 

– Bostäder måste börja säljas och bostadspriserna måste fortsätta en positiv trend uppåt för att nybyggen ska sättas i gång.

När det gäller kontorslokaler är det inte bara konjunkturen som spelar in.

– Under pandemin etablerades hemmajobbandet och det har ju fortsatt. Nu anpassar företagen sina lokaler efter det. Det i kombination med indexhöjningarna av hyrorna innebär att det uppstår vakanser för fastighetsbolagen, säger hon och fortsätter:

– Jag tror vi kommer att börja rita bostäder igen i slutet av detta år. Sedan tar det minst ett år för byggena att sättas i gång. Så en nystart i bostadsbyggandet ligger ungefär två år fram i tiden.

White gjorde nedskärningar redan för ett år sedan för att anpassa kostnaderna efter efterfrågan. Alexandra Hagen tror att många arkitektfirmor kommer ha det fortsatt tufft under våren.

Fojabs kontorschef i Malmö Carl Kylberg säger att det nu är affärsområdet för samhällsbyggande som genererar affärer.  

– Vi går lite mot strömmen, det finns ingen annan kollega i branschen som jag har hört säga att det går bra. För oss har det vänt efter en dipp i höstas och jag har börjat återanställa folk som jag tidigare sa upp. Vi har tappat jättemycket i bostadsbyggandet, ställt om till samhällsbyggande och satsar på vård, skolor och säkerhetsklassade byggnader. Det har gjort att orderingången just nu är okej, men det finns fortfarande många investeringssvårigheter hos våra beställare. Bankräntorna slår helt enkelt ut kalkylerna, säger Carl Kylberg på Fojab.

Han får medhåll från Emma Nilsby, Tengboms kontorschef i Malmö, som också påverkas av räntorna. 

– Det är tufft precis som förra året och vi ser fortfarande ingen direkt ljusning. Vi har flera mindre projekt, men de stora projekten kommer inte i gång. Vi väntar in räntesänkningar och hoppas att de får i gång marknaden under året. En lägre ränta är den största faktorn som avgör om vi får se en ljusning framöver. Samtidigt har vi en enorm prispress i vår bransch vilket påverkar lönsamheten, säger hon.

Rapidus har även kontaktat de skånska regioncheferna för Krook & Tjäder, Tyréns och Sweco, som alla avböjer att kommentera den rådande konjunkturen.

Martin Linderoth
Gunnar Wrede

Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.