torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Spermosens jagar pengar efter försening

|  
|  

Spermosens styrelse har annonserat en nyemission på 24 miljoner kronor och byter nu även vd. Behovet av kapitaltillskott beror på att medicinteknikbolagets lanseringsplaner drabbats av förseningar. Samtidigt går bolaget från forskning till tillverkningsfas.

Medicinteknikbolaget har utvecklat en produkt för att snabbt mäta spermiekvalitet. I väntan på CE-märkning har Lundabolaget börja sälja den till IVF-kliniker och laboratorier i forskningsändamål. Nyheten om förseningen fick dock bolagets aktie att sjunka dramatiskt på Spotlight, där bolaget är noterat sedan 2021.

– Vi insåg att vi kunde komma ut på marknaden tidigare. De flesta av IVF-klinikerna vi riktar oss till har även tillstånd för att utöva forskning. Därför beslutade vi, med tanke på marknaden och på hur lång CE-processen är, att jobba på det sättet. Det innebär en obegränsad försäljning för forskningsändamål, säger Kushagr Punyani, Spermosens grundare och forskningschef som nyligen utsågs till en av Rapidus 34or.

Sedan bolaget noterades har det regulatoriska arbetet blivit mer komplext än vad bolaget först uppskattade. Även vägen till produktion har tagit längre tid än väntat. Målet är att ha samtliga certifieringar klara och påbörja kommersiell försäljning i Europa och USA 2025.

Fram till lansering tros bolaget att behöva kapital på sammanlagt 60 miljoner kronor. Men Spermosens har även alternativa planer för finansiering de närmaste året. Bland annat ska de finansiera utvecklingen med att sälja produkten för forskningsändamål redan nästa år.

Spermosens har inlett avtal med två tillverkare, OIM i Malmö och skotska Flexmedical,. Produktionsstarten är planerad till nästa år. Bolaget har även öppnat dörren till den amerikanska marknaden i och med en avsiktsförklaring med Seattle spermbank.

– Det är inte bara en IVF-klinik utan även en spermabank så det är en ny marknad för Spermosens, säger Kushagr Punyani.

Spermosens har nyligen även meddelat att de fått patent i Japan och har därmed IP-skydd på samtliga nyckelmarknader utom USA.

I förra veckan meddelandet bolaget att dess nuvarande vd John Lempert går i pension, tillförordnad vd blir Ulrik Nilsson som för närvarande är Spermosens ekonomichef.

Mette Carlbom

Spermosens styrelse har annonserat en nyemission på 24 miljoner kronor och byter nu även vd. Behovet av kapitaltillskott beror på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.