tisdag 5 december 2023

inloggad som

34:orna – i morgon smäller det!

Vi har hittills presenterat 23 företag från årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entreprenörer som är max 34 år. I morgon, tisdag, firar vi 34:orna med ett event hos vår partner PwC, där vi utser de fem som vi tycker är värda extra uppmärksamhet just i år.

Som vanligt listas innovationsbolagen utan någon inbördes rangordning. I de fall det finns flera medgrundare som är under 35 år listar vi allihop under samma punkt. Därför listar vi betydligt fler än 34 personer sammanlagt.

Spermosens
Kushagr Punyani (32) är medgrundare till Spermosens som har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet. I början av året tog bolaget in mer än 24 miljoner kronor i en övertecknad företrädesemission. Nyligen blev det också klart att bolaget fått patentskydd i USA för sitt medicintekniska system. Kushagr Punyani är också medgrundare till noterade Diagonal Bio, Prolevi Bio (också nominerat på denna lista!) och vattenreningsföretaget Avsalt.

Croisette
Med ett par branschprofiler som medfinansiärer grundade Per Svensson (33) fastighetskonsultbolaget Croisette redan 2015. Bolaget har haft snabb tillväxt och utnämndes tidigare i år till Mästargasell av Dagens Industri. Förra året förvärvade Croisette mäklarkedjan Våningen & Villan och i våras presenterades ett partnerskap med den Londonbaserade fastighetsrådgivaren Knight Frank.

Visslan
I december införs visselblåsarlagens krav även för medelstora företag, med 50 till 249 anställda. Daniel Vaknine (22) och Måns Skogman (22) lanserade visselblåsartjänsten Visslan hösten 2021. Bolaget bakom tjänsten heter numera The Whistle Compliance Solutions och har adress på Minc, där teamet under året växt med tre nyrekryteringar.

Acorai
Jakob Gelberg (32) och Filip Peters (31) ligger bakom medicinteknikbolaget Acorai, vars teknik mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan ingrepp med hjälp av AI-algoritmer. Systemet ska kunna larma innan patienten själv hade upptäckt problem. Acorai inledde i augusti en internationell studie på cirka 1.200 patienter i sex länder och tog under hösten in cirka 40 miljoner kronor i en nyemission.

Cirkulär
Eric Öste (31) och hans bolag Cirkulär, en del av Smiles inkubatorsatsning på företag inom foodtech, utvecklar en teknik för att både kapa energikostnaderna för industriföretag och ta fram högkvalitativt proteinfoder. I våras presenterade bolaget ett samarbete med den internationella pappersproducenten Sylvamo kring att omvandla restprodukter till foder. Dessutom har schweiziska MBP Solutions, som arbetar just med att förädla industriella restprodukter, gått in som delägare under året.

Asgard Therapeutics
Fábio Rosa (30) är medgrundare till och forskningschef på Lundabolaget Asgard Therapeutics. Bolaget har utvecklat en genterapiprodukt där konceptet går ut på att omprogrammera cancerceller. Teknologin, som visats fungera på mänskliga celler, ska vara applicerbar på alla typer av cancer.

UGLK Science
Medicinteknikbolaget UGLK Science utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, genom att rensa kärlen från blodproppar utan att orsaka skada. Företaget grundades av bland andra Ludvig Sjöberg (32) och tog förra året in nästan 20 miljoner kronor från Wachtmeisterstiftelsen och det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis. Under det senaste året har bolaget bland annat beviljats patent i flera länder och fått projektstöd från Vinnova. Magnus Nilsson, tidigare vd för Xvivo Perfusion, har valts in i styrelsen.

Tekinn
Fredrik Jonsson (33) är medgrundare till Tekinn, som också är en del av Smiles inkubatorsatsning på företag inom foodtech. Företaget har utifrån en specifik jästsvamp och en uppsättning bakterier utvecklat en fermenteringsteknik för att ta tillvara på restprodukter från livsmedels- och jordbruksindustrierna. Fermenteringen frigör proteiner, fibrer och andra näringsämnen som gör resterna antingen direkt ätbara eller redo för förädling. Tillsammans med olika branschaktörer har bolaget pilotprojekt igång. Planen är att licensiera ut tekniken till producenter inom industrin verksam inom livsmedel, foder och jordbruk, samt utvecklare av aktiva ingredienser inom hudvård och prebiotika.

Moroxite F
Deepak Raina (34) är disputerad ingenjör och tillsammans med en grupp namnkunniga professorer och näringslivsprofiler i regionen medgrundare till Moroxite F, där han också är tekniskt ansvarig. Bolaget är sprunget ur forskning kring ett ämne som bland annat kan användas för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in. Under det senaste året har bolaget bland annat vuxit med fler medarbetare, färdigställt en ny patientstudie gällande höftfrakturer och en av bolagets godkända produkter har gått från koncept till prototyp och produktion, med första leveransen i oktober.

Apoq Labs
Bakom den Malmöbaserade spelstudion Apoq Labs ligger grundaren Olof Kindblad (31). Studion har sedan tidigare släppt spelet Airport CEO och släppte i somras en första glimt av kommande Atmosfar.

Pharmista Technologies
För två år sedan blev Smile-bolaget Pharmista Technologies Malmö universitets holdingbolags första investering och bolaget huserar numera hos inkubatorn Smile på Medicon Village. Företaget, som grundades av Alice Mattsson (28), utvecklar ett återanvändbart graviditetstest och förra året fick bolaget patent för sin teknikplattform i Sverige. I april fick bolaget 75.000 euro genom EU-kommissionens “WomenTechEU”-program för uppstartsbolag inom tech grundade av kvinnor.

Vi har hittills presenterat 23 företag i årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entrepreöner som är max 34 år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.