måndag 8 juli 2024

inloggad som

34:orna – i morgon smäller det!

Vi har hittills presenterat 23 företag från årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entreprenörer som är max 34 år. I morgon, tisdag, firar vi 34:orna med ett event hos vår partner PwC, där vi utser de fem som vi tycker är värda extra uppmärksamhet just i år.

Som vanligt listas innovationsbolagen utan någon inbördes rangordning. I de fall det finns flera medgrundare som är under 35 år listar vi allihop under samma punkt. Därför listar vi betydligt fler än 34 personer sammanlagt.

Spermosens
Kushagr Punyani (32) är medgrundare till Spermosens som har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet. I början av året tog bolaget in mer än 24 miljoner kronor i en övertecknad företrädesemission. Nyligen blev det också klart att bolaget fått patentskydd i USA för sitt medicintekniska system. Kushagr Punyani är också medgrundare till noterade Diagonal Bio, Prolevi Bio (också nominerat på denna lista!) och vattenreningsföretaget Avsalt.

Croisette
Med ett par branschprofiler som medfinansiärer grundade Per Svensson (33) fastighetskonsultbolaget Croisette redan 2015. Bolaget har haft snabb tillväxt och utnämndes tidigare i år till Mästargasell av Dagens Industri. Förra året förvärvade Croisette mäklarkedjan Våningen & Villan och i våras presenterades ett partnerskap med den Londonbaserade fastighetsrådgivaren Knight Frank.

Visslan
I december införs visselblåsarlagens krav även för medelstora företag, med 50 till 249 anställda. Daniel Vaknine (22) och Måns Skogman (22) lanserade visselblåsartjänsten Visslan hösten 2021. Bolaget bakom tjänsten heter numera The Whistle Compliance Solutions och har adress på Minc, där teamet under året växt med tre nyrekryteringar.

Acorai
Jakob Gelberg (32) och Filip Peters (31) ligger bakom medicinteknikbolaget Acorai, vars teknik mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan ingrepp med hjälp av AI-algoritmer. Systemet ska kunna larma innan patienten själv hade upptäckt problem. Acorai inledde i augusti en internationell studie på cirka 1.200 patienter i sex länder och tog under hösten in cirka 40 miljoner kronor i en nyemission.

Cirkulär
Eric Öste (31) och hans bolag Cirkulär, en del av Smiles inkubatorsatsning på företag inom foodtech, utvecklar en teknik för att både kapa energikostnaderna för industriföretag och ta fram högkvalitativt proteinfoder. I våras presenterade bolaget ett samarbete med den internationella pappersproducenten Sylvamo kring att omvandla restprodukter till foder. Dessutom har schweiziska MBP Solutions, som arbetar just med att förädla industriella restprodukter, gått in som delägare under året.

Asgard Therapeutics
Fábio Rosa (30) är medgrundare till och forskningschef på Lundabolaget Asgard Therapeutics. Bolaget har utvecklat en genterapiprodukt där konceptet går ut på att omprogrammera cancerceller. Teknologin, som visats fungera på mänskliga celler, ska vara applicerbar på alla typer av cancer.

UGLK Science
Medicinteknikbolaget UGLK Science utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, genom att rensa kärlen från blodproppar utan att orsaka skada. Företaget grundades av bland andra Ludvig Sjöberg (32) och tog förra året in nästan 20 miljoner kronor från Wachtmeisterstiftelsen och det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis. Under det senaste året har bolaget bland annat beviljats patent i flera länder och fått projektstöd från Vinnova. Magnus Nilsson, tidigare vd för Xvivo Perfusion, har valts in i styrelsen.

Tekinn
Fredrik Jonsson (33) är medgrundare till Tekinn, som också är en del av Smiles inkubatorsatsning på företag inom foodtech. Företaget har utifrån en specifik jästsvamp och en uppsättning bakterier utvecklat en fermenteringsteknik för att ta tillvara på restprodukter från livsmedels- och jordbruksindustrierna. Fermenteringen frigör proteiner, fibrer och andra näringsämnen som gör resterna antingen direkt ätbara eller redo för förädling. Tillsammans med olika branschaktörer har bolaget pilotprojekt igång. Planen är att licensiera ut tekniken till producenter inom industrin verksam inom livsmedel, foder och jordbruk, samt utvecklare av aktiva ingredienser inom hudvård och prebiotika.

Moroxite F
Deepak Raina (34) är disputerad ingenjör och tillsammans med en grupp namnkunniga professorer och näringslivsprofiler i regionen medgrundare till Moroxite F, där han också är tekniskt ansvarig. Bolaget är sprunget ur forskning kring ett ämne som bland annat kan användas för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in. Under det senaste året har bolaget bland annat vuxit med fler medarbetare, färdigställt en ny patientstudie gällande höftfrakturer och en av bolagets godkända produkter har gått från koncept till prototyp och produktion, med första leveransen i oktober.

Apoq Labs
Bakom den Malmöbaserade spelstudion Apoq Labs ligger grundaren Olof Kindblad (31). Studion har sedan tidigare släppt spelet Airport CEO och släppte i somras en första glimt av kommande Atmosfar.

Pharmista Technologies
För två år sedan blev Smile-bolaget Pharmista Technologies Malmö universitets holdingbolags första investering och bolaget huserar numera hos inkubatorn Smile på Medicon Village. Företaget, som grundades av Alice Mattsson (28), utvecklar ett återanvändbart graviditetstest och förra året fick bolaget patent för sin teknikplattform i Sverige. I april fick bolaget 75.000 euro genom EU-kommissionens “WomenTechEU”-program för uppstartsbolag inom tech grundade av kvinnor.

Vi har hittills presenterat 23 företag i årets 34-lista. Här kommer de resterande elva heta företag som drivs och grundats av entrepreöner som är max 34 år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Rapidus-34:a på nytt jobb

  Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.

 • Rapidus-34:a i konkurs

  Recilio har utvecklat en digital plattform för arbetsplatser som vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Nu är bolaget försatt i konkurs.

 • …och tre bolag med kapitalbehov

  Ett jordbruksteknikbolag, ett fertilitetsbolag och ett läkemedelsbolag, med den gemensamma nämnaren att bolagen tar in nytt kapital. 

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.

 • Spermosens räddas

  Tiden höll på att rinna ut för fertilitetsbolaget Spermosens som har flaggat för kapitalbehov. Nu gör bolaget en nyemission på 29 Mkr. 80 procent av summan är garanterad och ger bolaget ett livsavgörande andrum.

 • Klockan tickar för Spermosens

  Spermosens kapitalbehov är stort och Lundabolaget behöver ta in drygt 40 miljoner kronor de närmsta åren. Vd Ulrik Nilsson är förtegen om framtiden.

 • Acorai fyller på kassan

  Medtechbolaget Acorai i Helsingborg har fyllt på kassan med 45 Mkr genom en riktad nyemission. Men vd och grundare Filip Peters vet redan att ytterligare 200 Mkr kommer att behövas.

 • EU-pengar ska ge startups inom fertilitet

  Fertilitetsforskningssamarbetet Reprounion har fått ny EU-finansiering. Nu ska Öresundssamarbetet, vars totala budget uppgår till mer än 300 miljoner kronor, inkludera och initiera innovationsbolag.

 • Stämningen på topp när 34:orna hyllades

  I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.

 • 34:orna – Hela listan

  Här följer hela listan av 34 företag, drivna och grundade av entreprenörer som är max 34 år.